Skip to main content
Public Health

Kísérő jelentés

Az egészségügyi országprofilokhoz az Európai Bizottság kísérő jelentést tett közzé, amely egy sor, a profilok elemzésén alapuló horizontális észrevételt tartalmaz.

A 2021. évi „Egészségügyi helyzet az Európai Unióban” kísérő jelentése két részből áll.

Az 1. rész azt mutatja be, hogy az európai egészségügyi rendszerek mennyire reziliensek a Covid19-világjárvánnyal szemben. Az elemzés három fő iránya:

  • A Covid19-világjárvány kiterjedt egészségügyi hatásainak feltérképezése. A jelenleg rendelkezésre álló mutatók csak részben adnak számot a Covid19-világjárvány összetett, közvetlen és közvetett egészségügyi hatásairól. Ezek teljes körű felgöngyölítéséhez az elkövetkező években további adatgyűjtésre és -elemzésre lesz szükség.
  • A digitális innováció előnyeinek kiaknázása az egészségügyi ellátás és a népegészségügy terén. A Covid19 nagyban hozzájárult a digitális egészségügyi eszközök térhódításához az egészségügyi ellátásban és a népegészségügyben. A világjárvány után nagyon fontos lesz, hogy megvizsgáljuk ezen eszközök eredményességét, költséghatékonyságát és általános hatását. A cél az, hogy hosszú távon kiaknázzuk és fenntartsuk ezeknek a digitális egészségügyi technológiáknak a használatát.
  • Az egészségügyi dolgozókra vonatkozó stratégiák és az egészségügyi tervezés újragondolása a Covid19-világjárványt követően. A járvány hullámai a legtöbb tagállamban felszínre hozták az egészségügyben már régóta tapasztalható munkaerőhiány problémáját. Az egészségügyi dolgozók rezilienciájának kiépítéséhez több intézkedésre is szükség lesz, pl. pontosabb munkaerő-tervezésre, a készségek kombinálására irányuló innováció fokozására vagy tartós munkahelyteremtésre.

A kísérő jelentés 2. része ismerteti a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Egészségügyi Rendszerek és Politikák Európai Megfigyelőközpontja által elkészített 29 egészségügyi országprofil főbb megállapításait.

Korábbi kiadások