Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

A korai elhalálozás kiváltó okai között is a dohánytermékek fogyasztása áll első helyen: évente közel 700 ezer ember halála írható a számlájára, noha a dohányzás a legfőbb olyan egészségügyi kockázat, amely elkerülhető lehetne. A dohányosok mintegy 50%-a idő előtt – nem dohányzó kortársaiknál átlagosan 14 évvel korábban – hal meg.

Annak ellenére, hogy az utóbbi években jelentős előrelépés történt a dohányzás visszaszorítása terén, a dohányosok száma továbbra is igen magas az EU-ban: arányuk a teljes népesség körében 26%, a 15–24 év közötti fiatalok körében pedig 29%.

Szakpolitikai prioritások

A helyzet javítása érdekében az Európai Unió és tagállamainak kormányai számos intézkedést hoztak a dohányzás visszaszorításáért: először is tájékoztatási kampányokat indítottak a témában, majd jogszabályokat fogadtak el és ajánlásokat dolgoztak ki.

E szakpolitikai intézkedések különösen az alábbiakat foglalják magukban:

Ezek az intézkedések arra irányulnak, hogy megvédjék a polgárokat a dohányzáshoz és a dohánytermék-fogyasztás egyéb formáihoz köthető egészségügyi veszélyektől, köztük a passzív dohányzás következményeitől. Alapvetően azt hivatottak elősegíteni, hogy minél többen szokjanak le a dohányzásról, illetve hogy minél kevesebben szokjanak rá a dohánytermékek fogyasztására. Kiemelt figyelmet kap a fiatalkori dohányzás kérdése, mivel a dohányosok 93%-a 26 év alatti életkorban kezd el dohányozni.

Termékszabályozás

EU-szerte egységes szabályozásra van szükség, tekintettel arra, hogy a dohánytermékek tagállami határokon átívelő kereskedelme igen élénk, illetve arra, hogy a tagállamok nemzeti jogszabályai közötti eltérésekben kockázatok rejlenek. A szabályok Unió-szerte védik a fogyasztókat. A dohánytermékekről szóló irányelv 2016 májusa óta szabályozza a dohánytermékek és a kapcsolódó termékek gyártását, kiszerelését és értékesítését.

Egyéb uniós tevékenységek

Nemzetközi együttműködés

Az Európai Unió nemcsak határain belül, hanem nemzetközi partnereivel együttműködve globális szinten is arra törekszik, hogy csökkenjen a dohánytermékek fogyasztása. Az uniós tagállamok az Európai Bizottsággal együtt tevékenyen részt vesznek a dohányzás visszaszorításáról szóló WHO-keretegyezmény végrehajtásában. Az egyezmény jogilag kötelező erejű nemzetközi szerződés, mely a dohánytermékek fogyasztásából eredő káros egészségügyi és gazdasági hatásokat hivatott mérsékelni. A keretegyezmény részes felei kétévente konferenciát tartanak, ahol határozatokat hoznak, jegyzőkönyveket fogadnak el és iránymutatásokat bocsátanak ki.

Uniós kampányok

A Bizottság már tett lépéseket a dohányzásról való leszokás témájában. Az elmúlt években több EU-szintű kezdeményezés indult a dohánytermékek fogyasztásából eredő problémák leküzdésére. 2016 óta azonban a hangsúly a tagállami kezdeményezéseken van.