Skip to main content
Public Health

Humán papillomavírus (HPV)

Az Európai Unióban a 15–44 éves nőknél a méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség (az emlőrák után). A méhnyakrákért a humán papillomavírus (HPV) bizonyos törzsei felelősek. Különböző tanulmányok szerint a HPV a méhnyakrákos megbetegedések több mint 90%-ában van jelen.

A HPV-fertőzés ellen ma már léteznek vakcinák, ami azért fontos, mert a vírus gyakran okoz méhnyakrákot. Azokban az országokban, ahol vannak méhnyakrákszűrési programok, jelentősen csökkent a méhnyakrákos esetek és elhalálozások száma.

Uniós engedély három HPV-vakcinának

Az EU engedélyt adott három HPV-vakcina forgalomba hozatalára, miután az Európai Gyógyszerügynökség tudományos bizottsága ehhez zöld utat adott. Az alábbi védőoltások a méhnyakrák kialakulásához vezető három fő HPV-törzs ellen nyújtanak védelmet:

Az ECDC tevékenysége a humán papillomavírussal kapcsolatban

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) információkat tesz közzé honlapján a humán papillomavírusról és a méhnyakrákról.

Rákszűrés

A HPV elleni védőoltás nem ad teljes védelmet a méhnyakrákkal szemben, ezért nem helyettesíti a rendszeres szűrővizsgálatokat. Az EU arra ösztönzi a tagállami hatóságokat, hogy szervezett módon gondoskodjanak a HPV elleni védőoltás bevezetése előtt a lakosság egészére kiterjedő méhnyakrákszűrési program bevezetéséről. Az ilyen szűrővizsgálatokat a méhnyakrákszűrés és -diagnosztika minőségbiztosítására vonatkozó európai iránymutatások alapján kell elvégezni.