Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Public Health

Γρίπη

Ο εμβολιασμός είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων από τη γρίπη. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης προλαμβάνει ως και 37 000 θανάτους κάθε χρόνο.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συνιστάται ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι, τα παιδιά και οι ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες παθήσεις που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Εμβόλια για την εποχική γρίπη

Καθώς οι ιοί της εποχικής γρίπης μεταλλάσσονται κάθε χρόνο, τα εμβόλια πρέπει να επαναχορηγούνται ετησίως προκειμένου να διατηρούν την αποτελεσματικότητά τους. Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ένα έγγραφο εργασίας το οποίο περιέχει ενδιάμεση ανάλυση της προόδου εφαρμογής της σύστασης του Συμβουλίου για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν ότι κάθε χρόνο θα εμβολιάζουν κατά της εποχικής γρίπης το 75% των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Για να διασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, η Επιτροπή συνεργάζεται με:

Πανδημικά εμβόλια

Όταν εκδηλώνεται πανδημία, η Επιτροπή βοηθά τις χώρες της ΕΕ να συντονίσουν την αντίδρασή τους, μεταξύ άλλων με τη λήψη μέτρων εμβολιασμού. Το 2009, για παράδειγμα, βοήθησε στην ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού κατά της πανδημικής γρίπης H1N1 (γνωστής και ως «γρίπης των χοίρων»).

Στις 29 Μαρτίου 2019, 15 κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν συμβάσεις-πλαίσια με τη εταιρεία Seqirus για την παραγωγή και προμήθεια εμβολίων κατά της πανδημικής γρίπης στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας για την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων. Οι συμβάσεις αυτές κατά βάση εγγυώνται την πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ σε εμβόλια κατά της πανδημικής γρίπης σε κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ, σε περίπτωση πανδημίας γρίπης.

Συμπληρωματικές πληροφορίες:

Καθώς η ανάπτυξη ενός εμβολίου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφού ταυτοποιηθεί ο ιός (διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες), η Επιτροπή, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), έχει λάβει μέτρα για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης άδειας κυκλοφορίας όποτε εκδηλώνεται πανδημία.

Η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης των ανεπιθύμητων ενεργειών από τη στιγμή που αρχίσει να χρησιμοποιείται το εμβόλιο.

Latest updates