Glavni sadržaj
Public Health

Gripa

Cijepljenje ima ključnu ulogu u zaštiti ljudi od gripe. Procjenjuje se da se u Europskoj uniji cijepljenjem protiv sezonske gripe godišnje spriječi do 37 000 smrtnih slučajeva.

Cijepljenje protiv gripe izrazito se preporučuje za sve rizične skupine, uključujući starije osobe, trudnice i djecu te odrasle osobe oslabljenog imuniteta ili s kroničnim bolestima, kod kojih se češće razvija teži oblik te bolesti.

Sezonska cjepiva

Budući da se virusi sezonske gripe s godinama mijenjaju, potrebno se cijepiti svake godine kako bi cjepiva i dalje bila učinkovita. Europska komisija 2014. godine objavila je radni dokument službi, koji sadržava privremenu analizu stanja provedbe Preporuke Vijeća o cijepljenju protiv sezonske gripe kojom se države članice EU-a potiču da svake godine osiguraju cijepljenje 75 % rizičnih skupina protiv sezonske gripe.

Kako bi se građanima osigurao pristup sigurnom i učinkovitom cjepivu Komisija surađuje s:

Pandemijska cjepiva

U slučaju pandemija, Komisija državama članicama EU-a pomaže koordinirati odgovor, uključujući mjere povezane s cjepivima. Primjerice, 2009. pomogla je razviti nacionalne strategije cijepljenja protiv pandemije gripe H1N1 („svinjska gripa”).

Petnaest država članica i Europska komisija potpisale su 29. ožujka 2019. na temelju Sporazuma o zajedničkoj nabavi medicinskih protumjera okvirne ugovore s društvom Seqirus za proizvodnju i nabavu cjepiva protiv pandemijske gripe. U slučaju pandemije gripe, tim se ugovorima prvenstveno jamči pristup cjepivu protiv pandemijske gripe za građane u tim državama članicama, u kojima živi oko polovina stanovništva EU-a.

Dodatne informacije:

Budući da se cjepivo može proizvesti tek nakon identificiranja virusa (što može potrajati nekoliko mjeseci), Komisija je u suradnji s Europskom agencijom za lijekove (EMA) poduzela mjere za ubrzavanje postupka odobrenja za stavljanje na tržište nakon proglašenja pandemije.

Komisija također surađuje s Europskom agencijom za lijekove (EMA), Europskim centrom za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i drugim relevantnim dionicima na uspostavi učinkovitog sustava za praćenje nuspojava nakon uvođenja cjepiva.