Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Influenza

A védőoltások nélkülözhetetlenek az influenza elleni védekezéshez. Az Európai Unióban becslések szerint csak a szezonális influenza elleni védőoltás évente 37 ezer ember életét menti meg.

Az influenza elleni védőoltás különösen ajánlott a kockázati csoportokba tartozó személyek – idősök, várandós nők, gyermekek és a legyengült immunrendszerű vagy krónikus betegségben szenvedő felnőttek – számára, akiknél könnyebben kialakulhat a betegség valamely súlyos formája.

Szezonális influenza elleni védőoltás

Minden évben más és más influenzavírus-törzsek jelennek meg, ezért csak úgy szerezhetünk védettséget ellenük, ha évről évre beadatjuk magunknak a szezonális védőoltásokat. Az Európai Bizottság 2014-ben szolgálati munkadokumentumban adott időközi értékelést a szezonális influenza elleni védőoltásról szóló tanácsi ajánlás végrehajtásának aktuális állásáról és fejleményeiről, arra ösztönözve a tagállamokat, hogy törekedjenek a rizikócsoportok 75%-os átoltottságára.

A Bizottság az alábbi szervezetekkel dolgozik együtt annak érdekében, hogy Európa polgárai biztonságos és hatékony vakcinákhoz jussanak:

Világjárványok elleni oltóanyagok

Ha világjárvány tör ki, a Bizottság segít a tagállamoknak összehangolni válaszintézkedéseiket, illetve adott esetben a védőoltásokkal kapcsolatos lépéseiket. 2009-ben például szerepet vállalt a H1N1 pandémiás influenza (közismert nevén a „sertésinfluenza”) leküzdésére szolgáló tagállami immunizációs stratégiák kidolgozásában.

2019. március 29-én 15 tagállam és a Bizottság az egészségügyi ellenintézkedésekre irányuló közös uniós közbeszerzési megállapodás részeként keretszerződést kötött a Seqirus gyógyszergyártó vállalattal pandémiás influenza elleni oltóanyagok gyártásáról és szállításáról. Ezek a szerződések elsősorban azt hivatottak garantálni, hogy világjárvány esetén az e tagállamokban élő, együtt az EU népességének mintegy felét kitevő uniós polgárok hozzáférjenek a pandémiás influenza elleni védőoltásokhoz.

További információk:

Mivel az oltóanyagot a járványt kiváltó vírustörzs pontos ismeretében lehet csak előállítani, néha több hónapot is várni kell a vakcinára. A Bizottság az Európai Gyógyszerügynökséggel közösen ezért lépéseket tett annak érdekében, hogy világjárvány kitörésekor gyorsabb legyen a forgalomba hozatali engedélyeztetés.

A Bizottság az Európai Gyógyszerügynökséggel, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal és más érdekelt felekkel együttműködésben egy olyan hatékony rendszer kialakításán is dolgozik, amely révén regisztrálni lehet és figyelemmel lehet követni a forgalomba hozott védőoltások mellékhatásait.