Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

A védőoltás az elsődleges betegségmegelőzés fő eszköze, és az egyik legköltséghatékonyabb közegészségügyi intézkedés. A védőoltások révén történő immunizáció a leghatásosabb védekezés számos súlyos, megelőzhető és nemritkán halálos kimenetelű fertőző betegséggel szemben. A védőoltások széles körű bevezetésének köszönhetően sikerült száműznünk Európából a himlőt és a gyermekbénulást, és sok más betegség is csak elvétve fordul elő.

Jelenlegi kihívások

Ma évente több mint 100 millió gyermek kap világszerte védőoltást különböző betegségek, így a diftéria (torokgyík), a tetanusz, a szamárköhögés, a tuberkulózis, a gyermekbénulás, a kanyaró és a hepatitis B ellen. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a védőoltások becslések szerint minden évben mintegy 2–3 millió ember életét mentik meg, valamint csökkentik az említett betegségek kialakulása esetén alkalmazott kezelések, többek között a (vírusfertőzések esetén tévesen alkalmazott) antimikrobás kezelések költségeit.

Ennek ellenére számos uniós és szomszédos országban előfordult, hogy az elégtelen átoltottsági arány miatt korábban nem tapasztalt mértékben ütötték fel fejüket védőoltással megelőzhető járványok. A védőoltásokba vetett általános bizalom gyengülése, a földrajzi területenként változó hozzáférhetőség, valamint a védőoltásokkal kapcsolatos akaratlan és szándékos félretájékoztatás aggodalomra ad okot, és komoly kihívás elé állítja a közegészségügyi hatóságokat. Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok közös célja, hogy a védőoltásokat egyformán hozzáférhetővé tegyék minden uniós polgár számára, fellépjenek az akaratlan és a szándékos félretájékoztatás ellen, és erősítsék a védőoltások iránti bizalmat.

Az Európai Unióban a vakcinák forgalomba hozatalát nagyon szigorú szabályok alapján engedélyezik. A vakcináknak a tervezési szakasz után az Európai Gyógyszerügynökség által végzett értékelésen és felügyeleten kell átesniük. A rendkívül széles körű vizsgálat befejeztével az Európai Bizottság kibocsátja a forgalomba hozatali engedélyt. Az Európai Gyógyszerügynökség a forgalomba hozatalt követően is folytatja a védőoltások biztonságának értékelését, és engedélyezés utáni felügyeletet végez. Mindezek a lépések a maximális biztonságot hivatottak biztosítani, végső célként pedig a lakosság egészségét és jóllétét szolgálják.

Az Európai Unióban forgalmazott vakcinák minden összetevője komoly ellenőrzésen esik át, és különböző tanulmányok igazolják, hogy biztonságosan használhatók az oltóanyagokban.

Uniós szintű fellépés

Az oltási stratégia az uniós országok saját hatáskörébe tartozik, az azzal kapcsolatos intézkedéseket a nemzeti hatóságok hozzák meg, de az Európai Bizottság segít a tagállamoknak összehangolni az ezzel kapcsolatos szakpolitikájukat és programjaikat.

Az uniós országok egészségügyi miniszterei 2018 decemberében tanácsi ajánlást fogadtak el a védőoltással megelőzhető betegségek elleni megerősített együttműködésről. Az e politikai kezdeményezés által szorgalmazott intézkedések céljai között szerepel például az oltóanyag-beszerzés összehangolása, a kutatás és az innováció támogatása és a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság csökkentése, a végső cél pedig az átoltottság növelése az EU-ban, minden életszakaszra kiterjedően.

A fentieken túlmenően a Bizottság azzal támogatja az EU országait az átoltottság mértékének fenntartásában, illetve növelésében, hogy:

Az európai rákellenes terv egyik célja, hogy felszámolja a méhnyakrákot, ami a fiatalok humán papillomavírus (HPV) elleni beoltásával érhető el. A HPV okozza ugyanis ezt a daganatos megbetegedést, és emellett a fej-nyak daganatok és a végbélrákok kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A terv azt hivatott elérni, hogy az átoltottság aránya a célcsoport – az EU-ban élő lányok – esetében legalább 90%-os legyen, és a fiúk körében is jelentősen növekedjen.

A Bizottság 2023-ban intézkedéseket fog javasolni a hepatitis B-vírus és a humán papillomavírusok elleni átoltottság növelése érdekében. A tervezett intézkedések között lesznek olyanok, amelyek az immunizáció fizikai akadályait hivatottak majd csökkenteni, de az eszköztárnak a félretájékoztatás és a dezinformáció elleni küzdelem, valamint a célzott kommunikáció is része lesz.

Biztonságos koronavírus-oltóanyagok Európa számára

Együttes vakcinázási fellépés

Az Európai Bizottság fokozottan támogatja az átoltottság növelésére irányuló tagállami erőfeszítéseket, többek között a vakcinázás területén indított együttes fellépés révén, melynek költségvetéséhez az EU egészségügyi programja is hozzájárul (3,55 millió euróval).

A 2018-ban indított együttes vakcinázási fellépés a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság problémájával foglalkozik, célja növelni az átoltottság mértékét az EU-ban. A franciaországi Egészségügyi és Orvostani Kutatási Intézet (INSERM) által koordinált fellépésben 20 ország (17 uniós és 3 nem uniós ország) vesz részt partnerként.

Az együttes fellépés többek között azt is el hivatott érni, hogy az egyes országokban működő, az illetékes szerveket az immunizáció témájában tanácsokkal ellátó csoportok szorosabbra fűzzék együttműködésüket. Ez ugyanis növelné az új védőoltások bevezetésével kapcsolatos döntéshozatali folyamat átláthatóságát és az abba vetett bizalmat.

A védőoltások ügyét szolgáló koalíció

A védőoltások ügyét szolgáló koalíciót 2019 tavaszán hívta életre a Bizottság. Az egészségügyi dolgozók, illetve hallgatók európai szövetségeiből álló koalíció a vakcinázást népszerűsíti munkájával a polgárok és az egészségügyi szakemberek körében. A koalíció tagjai kötelezettséget vállalnak arra, hogy pontos információkkal szolgálnak a nyilvánosság számára, küzdenek a védőoltásokkal és a vakcinázással kapcsolatos tévhitek ellen, és megosztják a bevált módszereket. A koalíció elnökségét jelenleg az egészségügyi szakemberek három jelentős európai szövetsége közösen tölti be társelnökként:

A koalíció 2021. február 9-én kiáltványt tett közzé, melyben három fontos érvvel indokolta, miért célszerű az egészségügyi dolgozóknak beoltatniuk magukat a koronavírus ellen, amint lehetőségük van rá.

A koalíció két nyilatkozatot is kiadott, az egyiket 2021-ben, a másikat pedig 2022-ben. Az előbbi, melyben a koalíció tagjai azt ajánlják az egészségügyi dolgozóknak, hogy oltassák be magukat az influenza ellen, az influenza elleni védőoltást népszerűsítő éves kampányt volt hivatott támogatni, az utóbbi pedig a rutinszerű és gyermekkori védőoltások fontosságára hívja fel a figyelmet.

A védőoltások ügyét szolgáló koalíció évente ülésezik, hogy a tagok megvitathassák egymással a védőoltások népszerűsítésére irányuló tevékenységeiket.

Kapcsolódó információk