Skip to main content
Public Health

Prezentare generală

Vaccinarea este principalul instrument de prevenire primară a bolilor și una dintre măsurile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor în materie de sănătate publică. Imunizarea prin vaccinare este cea mai bună cale de apărare de care dispunem pentru a lupta împotriva bolilor grave, care pot fi prevenite și împotriva bolilor contagioase, care uneori pot fi mortale. Datorită vaccinării pe scară largă, a fost eradicată variola, poliomielita a dispărut din Europa și multe alte boli au fost aproape eliminate.

Strategia UE privind vaccinurile împotriva COVID-19

La 17 iunie 2020, Comisia Europeană a prezentat o strategie a UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, pentru a accelera dezvoltarea, fabricarea și livrarea acestora. Vaccinurile sigure și eficace împotriva SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19, sunt cel mai bun mijloc pe care putem miza pentru a pune capăt treptat pandemiei.

La 15 octombrie 2020, Comisia a publicat o comunicare privind pregătirea pentru strategiile de combatere a COVID-19 și distribuirea vaccinurilor, care prezintă elementele-cheie pe care statele membre ar trebui să le ia în considerare în planurile lor naționale de vaccinare împotriva COVID-19, în special în ceea ce privește definirea grupurilor prioritare pentru vaccinare.

Provocări actuale

În prezent, numărul de copii vaccinați anual în întreaga lume împotriva a diverse boli (difterie, tetanus, tuse convulsivă, tuberculoză, poliomielită, rujeolă, hepatită B etc.) este de 100 de milioane. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vaccinarea previne 2-3 milioane de decese pe an și reduce costurile tratamentelor pentru anumite boli, inclusiv tratamentele antimicrobiene (prescrise pentru infecțiile virale).

În ciuda acestor progrese, mai multe țări din UE și din vecinătatea sa se confruntă în prezent cu o epidemie fără precedent de boli care pot fi prevenite prin vaccinare – și acest lucru, din cauza ratelor de vaccinare prea mici. Scăderea încrederii publicului în vaccinare, accesul diferențiat la vaccinuri în funcție de zona geografică și amploarea difuzării de informații eronate și a dezinformării cu privire la vaccinare reprezintă motive de îngrijorare și provocări majore pentru experții din domeniul sănătății publice. Atât Comisia Europeană, cât și statele membre ale UE urmăresc asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri pentru toți cetățenii UE, combaterea difuzării de informații eronate și a dezinformării și îmbunătățirea încrederii în vaccinuri.

Normele din Uniunea Europeană pentru aprobarea tuturor vaccinurilor introduse pe piață sunt foarte stricte. Odată ce un vaccin a fost creat, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) se ocupă de evaluarea și monitorizarea sa. Comisia Europeană poate emite autorizația de introducere pe piață doar după ce au fost efectuate teste foarte ample. După introducerea vaccinului pe piață, EMA continuă să îi evalueze siguranța și efectuează supravegherea post-autorizare. Toate aceste etape sunt concepute pentru a asigura un nivel maxim de siguranță, preocuparea numărul unu fiind sănătatea și bunăstarea populației.

Vaccinurile conțin antigeni care conferă imunitate împotriva anumitor agenți patogeni – de exemplu, virusul gripei. Însă, pentru a fi eficiente, ele trebuie să conțină și alte substanțe, inclusiv stabilizatori, adjuvanți și conservanți.

Stabilizatorii mențin eficacitatea vaccinurilor în timpul depozitării. Adjuvanții îmbunătățesc răspunsul imun. Stimulând producția de anticorpi împotriva unui virus sau a unor bacterii, aceștia îmbunătățesc eficiența și durata de viață a vaccinurilor. Conservanții previn creșterea numărului de bacterii sau ciuperci periculoase, lucru esențial pentru a garanta siguranța vaccinurilor. Toate componentele vaccinurilor comercializate în Uniunea Europeană sunt supuse unui control intens și, în urma diverselor studii, sunt declarate sigure în contextul acestor vaccinuri. Pentru mai multe informații, puteți urmări un scurt curs online despre siguranța vaccinurilor, pus la dispoziție de OMS.

Acțiuni la nivelul UE

Politica de vaccinare este o competență a autorităților naționale, însă Comisia Europeană sprijină statele membre ale UE să își coordoneze politicile și programele în domeniu.

În decembrie 2018, miniștrii sănătății din UE au adoptat o recomandare a Consiliului privind consolidarea cooperării în lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Acțiunile solicitate de această inițiativă politică vizează, de exemplu, coordonarea achizițiilor de vaccinuri, sprijinirea cercetării și inovării și combaterea reticenței față de vaccinare, obiectivul general fiind creșterea ratei de vaccinare în UE din perspectiva ciclului de viață.

De asemenea, Comisia sprijină statele membre în menținerea sau creșterea ratelor de vaccinare:

Acțiunea comună privind vaccinarea

Comisia Europeană sprijină și mai mult eforturile depuse la nivel național pentru a spori acoperirea vaccinală, inclusiv prin acțiunea comună privind vaccinarea, cofinanțată prin programul UE în domeniul sănătății (3,55 milioane EUR).

Lansată în 2018, acțiunea comună privind vaccinarea abordează reticența populației față de vaccinare și încearcă să sporească acoperirea vaccinală în UE. Este coordonată de INSERM (Franța) și implică 20 de parteneri (17 țări din UE și 3 din afara sa).

Acțiunea comună contribuie, de asemenea, la consolidarea cooperării dintre grupurile consultative naționale privind imunizarea, cu scopul de a spori transparența și încrederea în procesul de luare a deciziilor referitoare la introducerea de noi vaccinuri.

Coaliția pentru vaccinare

În primăvara anului 2019 a fost înființată o coaliție pentru vaccinare, care reunește asociațiile europene de profesioniști și studenți din domeniul sănătății pentru a pleda în favoarea vaccinării în cadrul activității cu cetățenii și cu colegii lor. Membrii coaliției pentru vaccinare s-au angajat să furnizeze informații exacte către public, să combată informațiile eronate legate de vaccinare și vaccinuri și să facă schimb de bune practici. În prezent, aceasta este coprezidată de trei asociații europene importante ale profesioniștilor din domeniul sănătății:

La 9 februarie 2021, Coaliția a publicat un manifest în care sunt enunțate trei motive principale pentru care toți profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să se vaccineze împotriva COVID-19, de îndată ce li se oferă de această oportunitate:

  1. pentru a se proteja împotriva bolii și a posibilelor complicații grave sau letale
  2. pentru că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficace
  3. pentru a contribui la protejarea capacității sistemului sanitar.

Tot în 2021, a emis și o declarație în care își afirmă sprijinul pentru campania anuală de sensibilizare cu privire la gripă, recomandând ca personalul medical să se vaccineze împotriva gripei. În 2022, a emis o declarație în care sublinia importanța vaccinării de rutină și a vaccinării copiilor.

Coaliția pentru vaccinare se reunește anual pentru a discuta despre activitățile sale de promovare a vaccinării.

Informații pe aceeași temă