Gå direkt till innehållet
Public Health

Nyhetsbrev om folkhälsa nr 235 – I fokus

Sätt hälsan i centrum i valet till Europaparlamentet!

Anne Bucher är generaldirektör för GD Sante (generaldirektoratet för hälsa och livsmedelssäkerhet). Här berättar hon om hur det nya Europaparlamentet som väljs den 23–26 maj 2019 kommer att påverka EU:s hälsopolitik och inte minst invånarnas liv. Europaparlamentet är den enda EU-institution där medlemmarna väljs av invånarna i direkta val. Vart femte år kan invånarna rösta fram parlamentsledamöterna och på så sätt bidra till att forma EU:s framtid.

Hur hänger EU-valet ihop med hälsa?

Valdeltagande är den viktigaste hörnstenen i en demokrati. Det nya Europaparlamentet kommer att få stort inflytande över många aspekter av våra liv, bland annat hälsa.

De senaste fem åren har parlamentet varit en stark förespråkare för en ambitiös europeisk hälsopolitik som gör skillnad. Parlamentet har påmint om behovet av att motverka antibiotikaresistens, uppmanat till insatser för att säkra tillgången till billiga och livsviktiga mediciner och antagit viktig lagstiftning om utvärdering av medicinska metoder och veterinärmedicin. EU fortsätter också att fastställa säkerhetsnormer som skyddar invånarna, t.ex. genom den allmänna livsmedelslagstiftningen.

EU-parlamentarikerna är även viktiga ambassadörer för EU i sina hemländer. När de besöker sina valkretsar förklarar de hur viktigt det är med samarbete över gränserna, särskilt på folkhälsoområdet.

Kommer det här arbetet att fortsätta i det nya Europaparlamentet? Det är upp till väljarna att bestämma. Därför är det viktigt att de använder sin röst för att påverka vår framtid.

Hur har ditt generaldirektorat bidragit till det här arbetet?

Som generaldirektör för GD Sante är jag stolt över vårt arbete och våra resultat. Tack vare vårt dagliga arbete finns det nu europeiska referensnätverk som hjälper patienter med sällsynta sjukdomar, det finns cancerscreeningar i hela EU och hjälp vid hälsokriser som ebolautbrottet 2015. Vi hjälper också skolor så att de kan servera hälsosamma luncher och uppmuntra barn att röra på sig mer.

Det här arbetet kräver en budget som beslutas av Europaparlamentet och medlemsländerna. Vi behöver därför stöd och uppmuntran från EU-parlamentarikerna för att kunna fortsätta.

Det är primärt medlemsländerna som ansvarar för sina invånares hälsa, men enligt en aktuell Eurobarometerundersökning vill 70 procent att EU ska ha en starkare roll. Luftföroreningar, livsmedelssäkerhet, bekämpningsmedel, förorenat vatten och säkra arbetsplatser, transporter, byggnader och kosmetiska produkter – allt påverkar vår hälsa. Generaldirektoratens (och därmed EU:s) arbete med dessa frågor gagnar alla.

Vad vill du säga till väljarna?

Vi kan inte slå oss till ro när det gäller EU. Som EU-medborgare har vi många fördelar. Vi kan t.ex. resa över gränserna utan pass och vi kan bo, studera och arbeta i andra EU-länder. Vi behöver inte oroa oss för att bli sjuka av maten vi köper i mataffären. Vi äter mat från hela världen utan att behöva bekymra oss tack vare våra importkontroller. Eftersom vaccinationerna fungerar så bra och har utrotat många sjukdomar i Europa tror vissa att det inte längre är nödvändigt att vaccinera sig. Det är helt felaktigt.

På samma sätt är det med EU. Vi måste värdesätta det som EU har gjort och inse vad vi riskerar att mista.

Som EU-medborgare har vi rätt till och ansvar för att delta i den politiska processen. Jag hoppas att så många som möjligt använder den rätten så att vi får den politiska uppbackning som krävs för att fortsätta med folkhälsoinitiativen!

Åtgärder på EU-nivå

Folkhälsa

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

Nyheter

Arkiv med alla nyhetsbrev – läs om hur EU bidrar till god hälsa!

Nyhetsbrevet om folkhälsa har nu funnits i över tio år. Två gånger i månaden har vi berättat om folkhälsoarbetet i EU. Det finns mycket att läsa! Prenumerera för att hålla dig ajour med utvecklingen och planerna för framtiden.

Nyhetsbrevet rapporterar om GD Miljös arbete mot luftföroreningar

Läs om hur GD Miljös arbete kan bidra till bättre hälsa i det här nyhetsbrevet om folkhälsa från november 2018. Under rubriken ”Läs mer” hittar du också en direktlänk till GD Miljö.

Lyckade exempel från GD Forskning och innovation

Läs artiklar om cellterapi, d-vitamin, demensdiagnoser och mycket annat på den här webbsidan med exempel på lyckade projekt och initiativ. Under rubriken ”Läs mer” hittar du en länk till generaldirektoratets huvudsida där du kan läsa mer om deras arbete.

Vetenskapliga kommittéer skyddar invånarnas hälsa

När kommissionen utarbetar sina förslag om konsumentskydd, hälsa och miljö får den hjälp av oberoende vetenskapliga kommittéer som ger vetenskapliga råd och uppmärksammar nya problem.

EU:s folkhälsopris uppmuntrar folkhälsoinitiativ

De senaste åren har EU:s folkhälsopris belönat icke-statliga organisationers folkhälsoarbete. I år ligger fokus på att motverka övervikt och fetma bland unga och tävlingen är öppen även för städer och skolor.

Initiativet ”Hälsotillståndet i EU” hjälper medlemsländerna att ringa in problem och hitta lösningar

EU-kommissionens initiativ ”Hälsotillståndet i EU” ska ge beslutsfattare, intressegrupper och vårdpersonal jämförbara faktauppgifter och insikter i hälso- och sjukvården i de olika EU-länderna.

Projekt inom folkhälsoprogrammet

Tredje folkhälsoprogrammet – 449,4 miljoner euro till folkhälsoinitiativ

EU:s tredje folkhälsoprogram 2014–2020 stöder EU:s hälsoinsatser och samarbetet mellan medlemsländerna.

Läs mer

Genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks- och livsmedelsfrågor (Chafea)

Chafea förvaltar fyra EU-program för kommissionens räkning: folkhälsoprogrammet, konsumentprogrammet, ”Bättre utbildning för säkrare livsmedel” och programmet för främjande av jordbruksprodukter.

Generaldirektoratet för miljö

Kommissionens generaldirektorat för miljö ansvarar för EU:s miljöpolitik och ska skydda, bevara och förbättra miljön för nuvarande och kommande generationer. Det ser också till att medlemsländerna tillämpar EU:s miljölagstiftning på ett korrekt sätt och företräder EU i internationella möten.

Generaldirektoratet för kommunikationsnät, innehåll och teknik

Det här generaldirektoratet ansvarar för att utveckla en digital inre marknad som kan bidra till en smart och hållbar tillväxt för alla i EU.

Generaldirektoratet för forskning och innovation

Det här generaldirektoratet ansvarar för EU:s politik för forskning, vetenskap och innovation som kan skapa tillväxt och jobb och bidra till att lösa våra största samhällsproblem.

Portalen för bästa praxis inom folkhälsa

Portalen innehåller bra metoder som använts i åtgärder som fått bidrag från EU:s folkhälsoprogram. Du kan också skicka in en metod för bedömning och eventuell publicering.

EU:s folkhälsoplattform

Plattformen är till för diskussioner om folkhälsofrågor och utbyte av kunskap och bra lösningar. Här kan du följa och delta i diskussionerna, göra gemensamma uttalanden med andra sakkunniga och sprida insatser till en bred publik.