Skip to main content
Logotip Europske komisije
Public Health

Humani papiloma virus (HPV)

Za žene u EU-u u dobi od 15 do 44 godine rak vrata maternice drugi je najčešći oblik raka nakon raka dojke. Rak vrata maternice uzrokuju neki sojevi virusa HPV. Razna istraživanja potvrđuju da je HPV prisutan u više od 90 % slučajeva raka vrata maternice.

Postoje cjepiva koja mogu spriječiti zarazu vrstama HPV-a koje najčešće uzrokuju rak. Zemlje koje imaju programe ranog otkrivanja raka vrata maternice znatno su smanjile broj oboljelih i smrtnost od te vrste raka.

Odobrenje EU-a za tri cjepiva protiv HPV-a

Dobivši zeleno svjetlo znanstvenog odbora Europske agencije za lijekove EU je odobrila stavljanje na tržište triju cjepiva protiv HPV-a kojim se sprečavaju zaraze dvama glavnim sojevima virusa HPV odgovornima za rak vrata maternice:

Aktivnosti ECDC-a u pogledu HPV-a

Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) pruža informacije o HPV-u i raku vrata maternice.

Probir raka

Cjepiva protiv HPV-a ne pružaju potpunu zaštitu od raka vrata maternice i cijepljenje nije zamjena za redovite PAPA testove. Nacionalna se tijela potiču da provode organizirane PAPA testove cijele populacije prije uvođenja cijepljenja protiv HPV-a. Testiranje bi trebalo biti u skladu s europskim smjernicama za osiguravanje kvalitete probira i dijagnoze raka vrata maternice.