Direct la conținutul principal
Public Health

Servicii electronice în domeniul asistenței medicale transfrontaliere

Infrastructura de servicii digitale de e-sănătate (eHDSI) asigură continuitatea îngrijirii pentru cetățenii europeni care călătoresc în alte țări membre. Astfel, țările UE au posibilitatea de a face schimb de date medicale într-un mod sigur, eficient și interoperabil. Cetățenii pot recunoaște cu ușurință disponibilitatea serviciilor sub marca „MyHealth @ EU”.

 

ehdsi_logo_en.png

 

În toate țările UE sunt introduse progresiv următoarele două servicii electronice transfrontaliere din domeniul asistenței medicale:

  • prescripția electronică și eliberarea electronică de medicamente (orientările rețelei de e-sănătate privind prescripția electronică, notele de publicare) le permit cetățenilor UE să își procure medicamentele necesare de la o farmacie situată în alt stat membru, datorită transferului online al prescripției din țara de reședință în țara în care călătoresc.
  • dosarul pacientului (orientările rețelei de e-sănătate privind dosarul pacientului, notele de publicare) oferă informații privind aspecte importante legate de sănătate – alergii, medicamente prescrise, boli anterioare, operații etc. Face parte dintr-o colecție mai amplă de date medicale, cunoscută sub denumirea de dosar electronic de sănătate. Fișa digitală a pacientului le oferă medicilor acces la informații despre pacienți în propria limbă, lucru deosebit de util când pacienții provin din altă țară a UE și pot apărea obstacole lingvistice.
    Pe termen lung, imaginile medicale, rezultatele de laborator și biletele de externare vor fi, de asemenea, disponibile peste tot în UE, iar dosarul medical complet va urma ulterior. Schimbul de prescripții electronice și de fișe ale pacienților le este deschis tuturor țărilor din UE.

Multe țări din UE/SEE pun în aplicare aceste servicii.

Note de informare pentru pacienți (PIN) - traduceri

Lista țărilor UE

Austria

Italia

Belgia

Letonia

Bulgaria

Lituania

Croația

Luxemburg

Cipru

Malta

Cehia

Țările de Jos

Danemarca

Norvegia

Estonia

Polonia

Finlanda

Portugalia

Franța

România

Germania

Slovacia

Grecia

Slovenia

Ungaria

Spania

Islanda

Suedia

Irlanda

 

Ce servicii sunt disponibile și în ce țări?

Cadrul de monitorizare eHDSI (ICP) oferă o varietate de hărți care prezintă indicatori-cheie de performanță legați de cadrul de monitorizare MyHealth@EU. Aceste hărți oferă informații detaliate cu privire la performanța și eficacitatea serviciilor de sănătate în întreaga Uniune Europeană.

Guvernanță și finanțare

Infrastructura de servicii digitale de e-sănătate (eHDSI) facilitează schimbul transfrontalier de date medicale, inclusiv de fișe ale pacienților și de prescripții electronice. Prin „servicii de bază”, Comisia Europeană le oferă țărilor din UE o infrastructură TIC comună și servicii transversale (terminologie, interoperabilitate etc.).

Astfel, acestea pot înființa „servicii generice” pentru conectarea sistemelor naționale de e-sănătate prin „punctele naționale de contact pentru e-sănătate (PNC)”, cu asistență financiară din partea Mecanismului pentru interconectarea Europei – Programul pentru telecomunicații (2015-2020) și programul „UE pentru sănătate” (2021-2027).

Grupul de experți din statele membre pentru servicii digitale de e-sănătate (eHMSEG) este alcătuit din manageri responsabili cu implementarea punctelor naționale de contact în domeniul e-sănătății desemnați de țările participante. Membrii participă la instalarea și exploatarea infrastructurii transfrontaliere de e-sănătate și răspund de înființarea punctelor naționale de contact în materie de e-sănătate.

Comitetul de administrare operațională a domeniului e-sănătății (eHOMB) este format din reprezentanți ai serviciilor interne ale Comisiei Europene și din președinții eHMSEG. Acesta supraveghează modul în care sunt furnizate serviciile și ia decizii tactice și operaționale privind eHDSI.

Materiale de comunicare

Informații pe aceeași temă