Direct la conținutul principal
Public Health

Sănătatea globală

Strategia UE în domeniul sănătății globale

Bunăstarea și sănătatea cetățenilor, prosperitatea și stabilitatea societăților și economiile sustenabile necesită o abordare globală asupra sănătății. Strategia UE în domeniul sănătății globale, adoptată în noiembrie 2022, reprezintă o nouă modalitate de abordare a provocărilor în materie de sănătate la nivel mondial, într-o lume aflată în permanentă schimbare.

Strategia UE în domeniul sănătății globale înlocuiește politica UE din 2010 în acest domeniu și propune trei priorități pentru a face față provocărilor globale în materie de sănătate:

  • asigurarea unui nivel mai bun de sănătate și de bunăstare a oamenilor pe tot parcursul vieții
  • consolidarea sistemelor de sănătate și promovarea acoperirii universale cu servicii de sănătate
  • prevenirea și combaterea amenințărilor la adresa sănătății, inclusiv a pandemiilor, aplicând o abordare de tip „O singură sănătate”.

UE va contribui la conturarea unei noi ordini sanitare mondiale, prin:

  • o guvernanță globală robustă într-un mediu geopolitic complex
  • parteneriate internaționale în domeniul sănătății
  • utilizarea abordării „Echipa Europa”
  • o finanțare mai eficientă prin promovarea finanțării inovatoare, a punerii în comun a resurselor la nivel internațional și a coinvestițiilor.

Strategia reprezintă dimensiunea externă a uniunii europene a sănătății, care protejează bunăstarea europenilor și reziliența sistemelor lor de sănătate. Ea este, de asemenea, o componentă esențială a strategiei Global Gateway, care creează parteneriate între egali, pe baza responsabilității comune.

Organizația Națiunilor Unite – cooperarea în domeniul sănătății

UE a stabilit o relație strânsă cu Organizația Națiunilor Unite (ONU), prin cooperarea cu Secretariatul ONU și cu agențiile, fondurile și programele ONU. Cooperarea vizează atât sănătatea în întreaga lume, cât și unele chestiuni legate în mod direct de sănătate, inclusiv dezvoltarea, drepturile omului, schimbările climatice, gestionarea situațiilor de criză și ajutorul umanitar.

UE sprijină Organizația Mondială a Sănătății (OMS), autoritatea de referință în materie de sănătate globală din cadrul sistemului Națiunilor Unite.

Comisia Europeană joacă un rol activ în discuțiile privind sănătatea globală în cadrul Grupului celor 20 (G20), forul internațional care reunește guvernele și guvernatorii băncilor centrale din cele mai importante 20 de economii industrializate și emergente, și al Grupului celor 7 (G7) reprezentând cele mai mari 7 economii dezvoltate ale lumii.

Printre subiectele discutate se numără:

Obiectivele de dezvoltare durabilă

Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU (ODD), convenite în 2015, reprezintă un cadru global de acțiune până în 2030.

În timp ce multe dintre acestea sunt legate de sănătate, unul se axează în mod specific pe aceasta. Obiectivul nr. 3 vizează „asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă”. Printre altele, acesta are în vedere:

  • Bolile infecțioase precum HIV/SIDA, tuberculoza, hepatita
  • Bolile netransmisibile și sănătatea mintală
  • Abuzul de substanțe interzise
  • Controlul tutunului
  • Accesul la vaccinuri și medicamente
  • Finanțarea sănătății și chestiuni legate de forța de muncă în acest domeniu

Comisia Europeană și statele membre ale UE au o responsabilitate comună în vederea realizării ODD. Răspunsul Comisiei la Agenda 2030 privind obiectivele de dezvoltare durabilă este prezentat într-o comunicare adoptată în 2016, intitulată „Următorii pași către un viitor european durabil”, însoțită de un document de lucru al serviciilor Comisiei.

Acest răspuns include elemente cum ar fi integrarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în politicile și inițiativele UE, raportarea periodică privind progresele înregistrate, colaborarea cu principalele părți interesate și elaborarea unei viziuni pe termen lung.

Site-ul UE privind dezvoltarea durabilă oferă informații detaliate cu privire la modul în care UE contribuie la punerea în aplicare a Agendei 2030 și la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Comisia și Forumul privind politica în materie de sănătate globală

Pentru a sprijini politica sa privind sănătatea globală, Comisia a instituit Forumul privind politica în materie de sănătate globală, care reunește reprezentanți ai unor organizații internaționale, ai ONG-urilor și ai industriei. Dialogul din acest cadru este menit să consolideze poziția UE în ceea ce privește deciziile în materie de sănătate globală, garantând că politicile sale interne și externe sunt coerente cu realizarea obiectivelor de sănătate globală.

Forumul privind politica în materie de sănătate globală a fost instituit în urma Comunicării Comisiei privind sănătatea globală din 2010 și a Concluziilor Consiliului care i-au urmat. Principalele servicii ale Comisiei implicate în acest proces sunt DG Sănătate și Siguranță Alimentară, DG Cooperare Internațională și Dezvoltare și DG Cercetare și Inovare.

Inițiativa pentru securitatea sanitară globală

În calitate de membru al Inițiativei pentru securitatea sanitară globală (GHSI), Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu OMS și cu țările din cadrul G7+ (SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia și Mexic) în efortul de a crea o strategie globală eficientă și bine organizată de pregătire și reacție la potențiale amenințări pentru sănătate.

Inițiativa pentru securitatea sanitară globală (GHSI) a fost instituită în noiembrie 2001, sub conducerea fostului Departament al SUA pentru sănătate și servicii adresate populației. Comisia Europeană este membră GHSI și, întrucât numai patru state membre ale UE sunt membri oficiali, se asigură că rezultatele discuțiilor sunt comunicate tuturor țărilor din Uniune, prin intermediul Comitetului său pentru securitate sanitară.

Forumul ministerial al GHSI se întrunește o dată pe an. La reuniune participă miniștri și secretari de stat din „țările G7 +” și comisarul european pentru sănătate. Organizația Mondială a Sănătății este, de asemenea, implicată în calitate de consilier tehnic.

Realizările GHSI

  • Consolidarea capacității de pregătire și reacție privind variola
  • Îmbunătățirea comunicării și a gestionării riscurilor pe plan internațional
  • Testarea și consolidarea capacității laboratoarelor
  • Consolidarea capacității globale de pregătire și reacție în cazul gripei pandemice
  • Măsuri de pregătire pentru combaterea amenințărilor chimice și radiologice