De evaluatie van gezondheidstechnologie (EGT) bevat een samenvatting van informatie over medische, economische, sociale en ethische vraagstukken in verband met het gebruik van een gezondheidstechnologie. Met gezondheidstechnologieën worden bijvoorbeeld geneesmiddelen, medische apparatuur voor diagnostiek en behandeling en preventiemethoden bedoeld.
Hoe werkt het?
Instanties die een nieuwe gezondheidstechnologie moeten evalueren, beoordelen of die beter, even goed of slechter dan de bestaande alternatieven werkt. Daarvoor wordt er vooral gekeken naar de therapeutische werking van het medicijn, maar ook naar de mogelijke bijwerkingen, de invloed op de levenskwaliteit en de wijze van toediening.
Bij de evaluatie van gezondheidstechnologie worden ook andere aspecten beoordeeld, zoals de kosten voor de patiënt en de impact op de organisatie van de gezondheidszorgstelsels bij het uitvoeren van de behandeling. Een dergelijke evaluatie is dus een multidisciplinair proces waarbij de medische, economische, organisatorische, sociale en ethische aspecten systematisch worden afgewogen.
Verordening betreffende de evaluatie van gezondheidstechnologie
Verordening (EU) 2021/2282 betreffende de evaluatie van gezondheidstechnologie (EGT) draagt bij tot een betere beschikbaarheid voor EU-patiënten van innovatieve technologieën op het gebied van gezondheid, zoals geneesmiddelen en bepaalde medische hulpmiddelen. De verordening zorgt voor een efficiënt gebruik van middelen en een betere kwaliteit van EGT in de hele Unie.
De verordening biedt een transparant en inclusief kader door een coördinatiegroep van nationale of regionale EGT-autoriteiten en een netwerk van stakeholders in te stellen en door regels vast te stellen voor de betrokkenheid van patiënten, klinische deskundigen en andere relevante deskundigen bij gezamenlijke klinische evaluaties en gezamenlijke wetenschappelijke overlegbijeenkomsten.
De verordening zal daarnaast dubbel werk voor nationale EGT-autoriteiten en het bedrijfsleven beperken, de voorspelbaarheid voor zakendoen ten goede komen en de duurzaamheid op lange termijn van de EU-samenwerking inzake EGT waarborgen.
Dit nieuwe kader heeft betrekking op gezamenlijke klinische evaluaties, gezamenlijk wetenschappelijk overleg, de identificatie van opkomende gezondheidstechnologieën, en vrijwillige samenwerking.
De EGT-verordening is in januari 2022 in werking getreden en is van toepassing met ingang van januari 2025.