Glavni sadržaj
Public Health

Za ostvarivanje dobrog zdravlja i blagostanja svakoj je osobi potrebno sljedeće:

  • zdrava prehrana
  • redovita tjelesna aktivnost
  • zdrava tjelesna težina.

Nezdrava prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti mogu dovesti do velikih zdravstvenih i proračunskih opterećenja.

Malim promjenama prehrambenih navika i redovitom tjelesnom aktivnošću možete znatno poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od kroničnih bolesti, a poboljšanja u načinu života mogu izravno utjecati i na školski uspjeh i radnu produktivnost.

Što poduzima EU?

Djelovanje u pogledu prehrane i tjelesne aktivnosti ključno je za promicanje zdravlja i sprečavanje bolesti, a u određenim područjima rezultati se mogu postići samo koordinacijom na razini EU-a.

Strategijom o zdravstvenim problemima povezanima s prehranom, prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću iz 2007.

  • potiču se partnerstva između skupina koje djeluju u području prehrane i tjelesne aktivnosti, privatnog sektora, vlada, Europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)
  • utvrđuju se ciljevi za prehrambenu industriju, civilno društvo i medije te ih se poziva da, među ostalim, ulože sveobuhvatne napore u poboljšanje recepata prehrambenih proizvoda, njihovo odgovorno stavljanje na tržište i označivanje te promicanje tjelesne aktivnosti
  • utvrđuju se planovi Komisije za jačanje praćenja i izvješćivanja u suradnji s WHO-om, putem inicijativa kao što su baza podataka prehrambene politike ili međunarodna evidencija dokumenata o promicanju tjelesne aktivnosti.

Povezane inicijative EU-a:

Financiranje i potpora

Komisija u okviru programa „EU za zdravlje” 2021. – 2027. i svojeg programa javnog zdravlja financira nekoliko inicijativa koje se odnose na prehranu i tjelesnu aktivnost. Upravlja i pilot-projektima koje financira Europski parlament za testiranja novih praksi.

 

vid_nutrition_physical_activity_eu_action1.jpg

 


Za preuzimanje videozapisa kliknite desnom tipkom miša i izaberite opciju „Spremi kao” AVI format (.avi) ili Quicktime format (.mov).

 

Primjeri najbolje prakse