Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

A biocid termékek a nemkívánatos, az emberekre, az állatokra vagy a környezetre ártalmas, illetve az emberi tevékenységekre káros szervezetek elleni védelmet szolgálják. Ilyen káros szervezetek többek között lehetnek kártevők (rovar, patkány, egér stb.) és mikroorganizmusok (baktérium, vírus, penészgomba stb.).

A biocid termékek körébe tartoznak például:

  • Rovarölő szerek (kivéve a növényvédelmi célokra használt azon rovarölő szereket, amelyeket az 1107/2009/EK rendelet szabályoz)
  • Rovarriasztó szerek
  • Fertőtlenítő szerek
  • Egyes tartósítószerek (pl. fa, műanyag, rost tartósítására szolgáló szerek)
  • Korhadásgátló hajófenékfestékek

A biocid termékek fontos szerepet játszanak az uniós polgárok mindennapi életében. Megakadályozzák például az alábbi betegségek/fertőzések kialakulását:

  • Vektorok által terjesztett betegségek (pl. malária, dengue-láz vagy chikungunya)
  • Élelmiszer eredetű megbetegedések (pl. salmonellosis, listeriosis)
  • Nozokomiális (kórházi) fertőzések (pl. MRSA)

A biocid termékek további rendeltetése, hogy egyes anyagokat (műanyag, festék, textil, fa stb.) megvédjenek a mikrobák, a gombák vagy a rovarok ellen.

Belső jellemzőikből fakadóan azonban ezek a termékek veszélyt jelenthetnek az emberekre, az állatokra vagy a környezetre. A veszélyek minimalizálása érdekében az EU szigorú szabályokat és eljárásokat vezetett be.

Keretrendszer a kockázatok csökkentésére

Az EU uniós szintű keretrendszer életbe léptetésével és az uniós tagállamok szabályainak összehangolásával garantálja, hogy a biocid termékek jelentette esetleges veszélyekre még a forgalomba hozatal előtt fény derüljön. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) feladata, hogy a rendeletben rögzített különféle eljárások lefolytatásakor technikai és tudományos támogatást nyújtson az Európai Bizottságnak és az uniós tagállamoknak.

Hatóanyagok

Egy adott hatóanyag csak akkor használható fel biocid termékekben, ha azt arra a célra uniós szinten értékelték és jóváhagyták.

Biocid termékek

Biocid termékek csak abban az esetben forgalmazhatók, ha használatuk az emberek és az állatok egészségére, valamint a környezetre nézve bizonyítottan biztonságos, és a célnak megfelel.

Kezelt árucikkek

A rendelet egyes rendelkezései nem csupán a biocid termékekre vonatkoznak, hanem a biocid termékekkel kezelt árucikkekre és a biocid termékeket tartalmazó keverékekre is.