Siirry pääsisältöön
Public Health

EU:n ja Ukrainan välinen solidaarisuus ja yhteistyö terveydenhuollossa

EU on kansainvälisten kumppaniensa kanssa ryhtynyt määrätietoisiin toimiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Se on muun muassa auttanut Putinin hyökkäystä pakenevia, tukenut pakolaisia vastaanottavia maita ja vahvistanut Ukrainan terveydenhuoltojärjestelmää.

Ukrainassa vakituisesti asuneet ja sieltä sotaa paenneet ihmiset ovat 24.2.2022 lähtien voineet saada tilapäistä suojelua missä tahansa EU-maassa. Tilapäisen suojelun piiriin kuuluville ihmisille taataan vähintään kiireellinen ja välttämätön sairaanhoito sekä lääketieteellinen tai muu apu henkilöille, joilla on erityistarpeita. Monissa maissa tarjotaan tämän lisäksi muitakin terveyden- ja sairaanhoitopalveluja.

Elokuusta 2022 lähtien EU:n pelastuspalvelumekanismin avulla Ukrainaan on toimitettu kiireellisen terveydenhuollon laitteita ja sieltä on evakuoitu potilaita. Ukrainasta on evakuoitu erityisesti vakavasti loukkaantuneita tai vakavia tauteja sairastavia ihmisiä, joiden hoito on käynyt kotimaassa mahdottomaksi.

EU4Health-ohjelma: välittömät tarpeet ja pitkän aikavälin tuki

Euroopan komissio ja Ukraina allekirjoittivat heinäkuussa 2022 assosiaatiosopimuksen Ukrainan osallistumisesta EU4Health-ohjelmaan. Kesäkuussa 2023 komissio ja Ukrainan terveysministeriö allekirjoittivat terveydenhuoltoalan yhteistyöjärjestelyn, joka kattaa

  • mielenterveyden ja psykososiaalisen tuen
  • terveydenhuollon pakolaisille ja muille Ukrainasta siirtymään joutuneille henkilöille
  • potilaiden kotiuttamisen ja integroimisen Ukrainan terveydenhuoltojärjestelmään
  • ukrainalaisten pakolaisten terveystarpeet lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä
  • Ukrainan työn harvinaisten sairauksien parissa
  • jatkuvan rahoituksen EU4Health-ohjelmasta.

EU4Health-ohjelmasta rahoitetut Ukrainaa tukevat hankkeet

Punaisen Ristin kansainväliselle liitolle on myönnetty 28,4 miljoonaa euroa Ukrainasta paenneiden ihmisten traumatukea sekä mielenterveyspalvelujen tarjoamista varten: Punaisen Ristin kansainvälisen liiton hätäapu (2022–2025).

Neljässä kansalaisjärjestöjen hankkeessa (Peace of Mind, Well-U, U-Rise ja MESUR) tavoitteena on edistää parhaita käytäntöjä mielenterveyden ja henkisen hyvinvoinnin parantamiseksi maahanmuuttaja- ja pakolaisväestössä.

Tilapäisen suojelun piiriin kuuluvien ukrainalaispakolaisten terveydenhuollon parantamiseen on osoitettu neljä miljoonaa euroa yhteistyössä Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kanssa (2023–2025).

Lisätietoa