Gå direkt till innehållet
Public Health

EU:s solidaritet med Ukraina och samarbete i hälsofrågor

EU och dess internationella partner har reagerat kraftfullt på kriget, bland annat genom att hjälpa människor som flyr undan Putins anfallskrig, stödja länderna som tar emot dem och stärka Ukrainas hälso- och sjukvårdssystem.

Sedan den 24 februari 2022 kan människor som är permanent bosatta i Ukraina och som flytt undan kriget ha rätt till tillfälligt skydd i ett EU-land. Det täcker åtminstone akutsjukvård och nödvändig behandling av sjukdomar samt medicinskt eller annat stöd för personer med särskilda behov. Många nationella myndigheter erbjuder ännu fler folkhälsofrämjande åtgärder.

Sedan augusti 2022 har EU:s civilskyddsmekanism använts för att skicka akutsjukvårdsutrustning till och evakuera patienter från Ukraina, särskilt allvarligt skadade och svårt sjuka som inte kan behandlas i Ukraina.

Programmet EU för hälsa – akuta behov och återhämtning på längre sikt

I juli 2022 undertecknade kommissionen ett avtal där Ukraina anslöt sig till programmet EU för hälsa. I juni 2023 undertecknade kommissionen och Ukrainas hälsovårdsministerium ett samarbetsavtal på hälsoområdet som omfattar

  • psykisk hälsa och psykosocialt stöd
  • hälso- och sjukvård för flyktingar och andra fördrivna personer från Ukraina
  • repatriering och införlivande av patienter i Ukrainas hälso- och sjukvårdssystem
  • ukrainska flyktingars vårdbehov på kort och medellång sikt
  • Ukrainas arbete med sällsynta sjukdomar
  • fortsatt finansiering genom programmet EU för hälsa

Programmet EU för hälsa finansierade projekt som stöder Ukraina

28,4 miljoner euro går till Internationella rödakorsfederationens arbete med att hjälpa människor som flytt från Ukraina att bearbeta trauman och stödja deras psykiska hälsa: IFRC GO – Emergency (2022–2025)

Fyra projekt (Peace of Mind, Well-U, U-Rise och MESUR) från icke-statliga organisationer för bästa praxis för att förbättra migranters och flyktingars psykiska hälsa och välmående.

4 miljoner euro för att förbättra hälso- och sjukvård för ukrainska flyktingar som åtnjuter tillfälligt skydd, i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO) och Internationella organisationen för migration (2023–2025).

Läs mer