Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

A jó általános egészséghez és fizikai közérzethez elengedhetetlen, hogy:

  • egészségesen táplálkozzunk,
  • rendszeresen mozogjunk,
  • és megfelelő szinten tartsuk a testsúlyunkat.

Az egészségtelen táplálkozás és a testmozgás hiánya az egészségre és a gazdaságra nézve is súlyos következményekkel járhat.

Ha kisebb változtatások révén javítunk étkezési szokásainkon, és rendszeres testmozgást iktatunk be az életünkbe, az sokat jelenthet az egészségünk szempontjából, és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az életmód javítása a gyermekek iskolai teljesítményére és a munkavállalók termelékenységére is közvetlen hatással lehet.

Mit tesz az EU?

Az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés szempontjából nagyon fontos, hogy elősegítsük a helyes táplálkozást és a testmozgást. Bizonyos területeken csak akkor tudunk eredményeket felmutatni, ha az EU összehangolja a tagállamok intézkedéseit.

A táplálkozással, a túlsúllyal és az elhízással kapcsolatos egészségügyi kérdésekre vonatkozó stratégia (2007)

  • Partnerségek kialakítását ösztönzi a táplálkozással és a testmozgással foglalkozó munkacsoportok, a magánszféra, a kormányok, az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részvételével.
  • Egy sor kihívást fogalmaz meg az élelmiszeripar, a civil társadalom és a média számára, arra buzdítva az érintettek széles körét, hogy – egyebek mellett – javítsák az élelmiszeripari termékek összetételét, felelősségteljesen járjanak el a termékek címkézése és forgalmazása során, és ösztönözzék a testmozgást.
  • Felvázolja azokat a terveket, amelyek mentén a Bizottság – a WHO-val együttműködve – elő kívánja mozdítani az egészségjavító intézkedések nyomon követését és a jelentéstételt. Ennek eszköze többek között a táplálkozáspolitikai adatbázis és a testmozgást népszerűsítő dokumentumok nemzetközi katalógusa.

Kapcsolódó uniós kezdeményezések

Finanszírozás és támogatás

A Bizottság számos kezdeményezést finanszíroz a táplálkozás és a testmozgás területén „Az EU az egészségért” program (2021–2027) és közegészségügyi programja keretében. Emellett azokat az Európai Parlament által finanszírozott kísérleti projekteket is irányítja, amelyek új eljárásokat hivatottak tesztelni.

 

vid_nutrition_physical_activity_eu_action1.jpg

 


A videó letöltéséhez kattintson jobb egérgombbal a képre, és válassza a „Mentés másként” lehetőséget, majd az AVI (.avi) vagy a Quicktime (.mov) formátumot.

 

Bevált módszerek