Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

A State of Health in the EU célja, hogy a döntéshozók és az egészségügyi szakpolitikákat irányító politikusok könnyen hozzáférjenek az egészségügyi rendszerekkel kapcsolatos információkhoz, szaktudáshoz és bevált gyakorlatokhoz.

A kezdeményezést az Európai Bizottság vezeti. Az EU-n belüli tudásmegosztást támogató munkájában az intézményt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Egészségügyi Rendszerek és Politikák Európai Megfigyelőközpontja (European Observatory on Health Systems and Policies) segíti.

A State of Health in the EU (Egészségügyi helyzet az Európai Unióban) kezdeményezés tömör, könnyen olvasható jelentésekben ismerteti az egészségüggyel kapcsolatos legfrissebb fejleményeket.

A State of Health in the EU (Egészségügyi helyzet az Európai Unióban) kezdeményezés kétéves ciklusa négy fő szakaszból áll:

  • A Bizottság és az OECD közzéteszi a Health at a Glance: Europe (Egészségügyi pillanatkép: Európa) című jelentését, amelyben horizontális (azaz több tagállamra kiterjedő) elemzést készít az uniós tagállamok egészségügyi rendszereinek teljesítményéről. Ez a jelentés két, fontos témákkal foglalkozó tematikus fejezetet is tartalmaz.
  • Az egyes uniós országok kontextusához és sajátosságaihoz igazított egészségügyi országelemzések az egészségügyi rendszerek erősségeit és az előttük álló nehézségeket mérik fel.
  • Az országelemzéseket kísérő jelentés az egészségügyi rendszerek átalakulásának legfontosabb tendenciái közül néhányat vázol fel.
  • Az egészségügyi hatóságok önkéntes adatcserét kérhetnek a State of Health in the EU (Egészségügyi helyzet az Európai Unióban) kezdeményezés hátterében álló szakértőkkel, hogy megvitassák velük az országelemzés eredményét és az esetleges szakpolitikai válaszlépéseket.

A State of Health in the EU segíti az uniós országokat, hogy tényeken alapuló egészségügyi politikát folytassanak. A kezdeményezés során beszerzett adatok és elemzési eredmények segítik a Bizottság szakpolitikai tevékenységét, és megkönnyítik az uniós szintű együttműködést.

Kisfilm


2018_state_video.jpg