Consumul de tutun reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate care poate fi evitat și în același timp cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, provocând anual moartea a aproape 700 000 de persoane. Potrivit statisticilor, circa 50 % dintre fumători mor prematur (în medie, cu 14 ani mai devreme).
În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor din UE rămâne ridicat (26 % din totalul populației și 29 % din numărul tinerilor cu vârsta între 15 și 24 de ani).
Prioritățile politicilor în domeniu
Pentru a redresa această situație, Uniunea Europeană și guvernele statelor membre au luat diverse măsuri de control al tutunului, sub formă de legislație, recomandări și în trecut, de campanii de informare.
Aceste măsuri de natură politică pot include, în special:
- Reglementarea produselor din tutun (de ex., ambalarea, etichetarea, ingredientele)
- Restricții la publicitatea pentru produsele din tutun
- Crearea unor medii fără fum de tutun
- Măsuri fiscale și activități împotriva comerțului ilicit
Aceste măsuri își propun să protejeze populația de efectele periculoase ale fumatului și ale altor forme de consum de tutun, inclusiv fumatul pasiv. În special, obiectivul lor este de a-i motiva pe cetățeni să nu se apuce de fumat sau să renunțe la acest obicei. Ele acordă o atenție deosebită fumatului în rândul tinerilor, având în vedere că 93 % dintre fumători încep să fumeze înainte de a împlini vârsta de 26 de ani.
Reglementarea produselor din tutun
Date fiind importanța comerțului transfrontalier cu produse din tutun și diferențele majore dintre legislațiile naționale, produsele din tutun trebuie reglementate la nivel european. Aceste norme protejează consumatorii de pe întreg teritoriul UE. Din mai 2016, Directiva privind produsele din tutun reglementează fabricarea, expunerea și vânzarea tutunului și a produselor asociate.
Alte activități ale UE
- Directiva 2011/64/UE a Consiliului privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat a introdus taxe ridicate pe produsele din tutun, care sunt extrem de eficiente în reducerea consumului de tutun, în special în rândul tinerilor.
- Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) investighează cazurile de comercializare ilegală a tutunului, în conformitate cu Protocolul internațional privind comerțul ilegal cu produse din tutun.
Cooperare internațională
UE colaborează și cu partenerii internaționali pentru a reduce consumul de tutun la nivel global. Țările UE, alături de Comisia Europeană, sunt membri activi ai Convenției-cadru a OMS pentru controlul tutunului (CCCT), un tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic, al cărui obiectiv este să reducă efectele nocive ale consumului de tutun asupra sănătății și economiei. Conferințele părților la Convenție sunt organizate o dată la doi ani. În cadrul lor, membrii iau decizii, adoptă protocoale și publică orientări.
Campanii UE
Comisia a derulat mai multe campanii împotriva fumatului. Trei astfel de campanii s-au desfășurat la nivel european, însă din 2016 s-a pus accentul pe inițiativele naționale.