Direct la conținutul principal
Public Health

Medii fără fum de țigară

Potrivit unor estimări prudente, în 2002, peste 79 000 de adulți din UE, dintre care 19 000 de nefumători, au decedat din cauza expunerii la fumul de țigară la domiciliu (72 000) și la locul de muncă (7 300).

Rezultatele unui sondaj Eurobarometru (3 MB) din martie 2009 arată că 84 % din cetățenii UE ar prefera ca fumatul să fie interzis în birouri și în general la locurile de muncă situate în interior, 79 % ar dori ca acesta să fie interzis în restaurante, iar 61 % ar dori ca și barurile și cafenelele să interzică fumatul în interior.

Protejarea cetățenilor UE împotriva fumatului pasiv

Recomandarea Consiliului din 2009 a consolidat legislația antifumat în spațiile publice, precum și cooperarea UE privind combaterea fumatului.

Conform raportului din 2013 privind punerea în aplicare, 17 țări ale UE adoptaseră o legislație cuprinzătoare împotriva fumatului. Cele mai stricte norme se aplică în Irlanda, Grecia, Bulgaria, Malta, Spania și Ungaria. Aceste țări au interzis total fumatul în spații publice închise, în mijloacele de transport în comun și la serviciu (cu doar câteva mici excepții).

Statutul reglementărilor împotriva fumatului în UE

În februarie 2013, Comisia a publicat un raport privind stadiul punerii în aplicare a recomandării din 2009 a Consiliului privind mediile fără fum de tutun. Raportul constată că:

  • Toate țările UE au adoptat măsuri pentru a proteja cetățenii împotriva expunerii la fumul de tutun, dar măsurile naționale diferă considerabil în ceea ce privește amploarea și domeniul lor de aplicare.
  • Legile complexe (și anume, cele care prevăd derogări) sunt deosebit de dificil de pus în aplicare în unele țări din UE.
  • Ratele efective de expunere a cetățenilor UE au scăzut în perioada 2009-2012 (de exemplu, de la 46 % la 28 % în baruri și cafenele și de la 31 % la 14 % în restaurante).
  • În Belgia, Spania și Polonia, adoptarea unei legislații cuprinzătoare a dus la scăderi foarte semnificative ale ratelor de expunere la fumul de tutun, într-un termen scurt.
  • Efectele legislației împotriva fumatului asupra sănătății sunt imediate și includ o reducere a incidenței atacurilor de cord și îmbunătățirea sănătății aparatului respirator. Referitor la efectul său economic, acesta poate fi pozitiv sau neutru.

Ratele reale de expunere pentru cetățenii UE în baruri sau restaurante au fost, de asemenea, evaluate în contextul sondajului Eurobarometru. Conform celor mai recente cifre (2017), ratele reale de expunere au scăzut în continuare la 20 % (baruri și localuri) și la 9 % (restaurante).

Raportul privind normele împotriva fumatului aplicate în țările din UE:

Recomandarea Consiliului

Recomandarea Consiliului privind mediile fără fum de tutun a fost adoptată, în urma unui proces consultativ și legislativ, la data de 30 noiembrie 2009. Aceasta invită statele membre să acționeze pe trei fronturi principale:

  • să adopte și să aplice legi care să reducă expunerea cetățenilor la fumul de tutun în spațiile publice închise, la locurile de muncă din interior și în mijloacele de transport în comun, în termen de trei ani de la adoptarea recomandării
  • să sprijine legislația împotriva fumatului prin măsuri menite să protejeze copiii și să încurajeze renunțarea la fumat, precum și prin avertismentele vizuale de pe pachetele de țigări sau tutun.
  • să consolideze cooperarea la nivelul UE prin instituirea unei rețele de puncte focale naționale pentru controlul tutunului.

Comunicate de presă

Documente conexe