Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Az egészségügyi rendszerek hatékonyságának értékelése alapvető fontosságú e rendszerek működésének alaposabb megértése és a működés javítása tekintetében. Ez egy összetett folyamat, amely statisztikai mérésekből, mélységi elemzésekből és a gyakorlati intézkedések kidolgozásából áll. Az egészségügyi rendszerek megfelelő teljesítményértékeléséhez a különböző szereplők – köztük a szakpolitikai döntéshozók, a statisztikai intézmények, a kutatók, az egészségügyi szolgáltatók és a betegek – együttes fellépésére van szükség.

Az egészségügyi rendszerek teljesítményértékelése a bizonyítékokon alapuló szemléletmódot érvényesíti a szakpolitikai döntéshozatal során. Továbbá stratégiai keretet nyújt az egészségügyi szolgáltatóknak ahhoz, hogy az elért eredmények figyelemmel kísérése és a bevált módszerek kiértékelése révén hosszú távon irányt szabhassanak a tevékenységüknek.

Ráadásul a megfelelő színvonalú teljesítményértékelés gondoskodik a kellő átláthatóságról és tárgyilagos bizonyítékokkal szolgál, ami biztosítja az elszámoltathatóságot a polgárokkal szemben. Végezetül pedig, az egészségügyi rendszerek alapos ismerete előfeltétele a betegek érdekét szolgáló hathatós újításoknak és javító intézkedéseknek.

Szakértői csoport

A Bizottság létrehozta az egészségügyi rendszerek teljesítményértékelésével foglalkozó szakértői csoportot azzal a céllal, hogy fórumot biztosítson a tagállamoknak az egészségügyi rendszerek teljesítményértékelésével kapcsolatos tapasztalatcseréhez, illetve hogy támogassa a tagállami döntéshozókat az egészségügyi rendszerek teljesítményértékelésére szolgáló eszközök és módszerek kidolgozása révén. Több nemzetközi szervezet – például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – tevékenyen hozzájárul a szakértői csoport munkájához.

A szakértői csoport tevékenysége különböző prioritási területekre irányul. A csoport olyan eszközök és módszerek azonosításán dolgozik, amelyekkel évente kielemezhető egy-egy kiemelt célterület, például az ellátás minősége, az integrált ellátás és az alapellátás.

A szakértői csoport testre szabott tevékenységek révén támogatást nyújt az arra igényt tartó országoknak a nemzeti szintű teljesítményértékelés hatásfokának növeléséhez. Ezen túlmenően kitüntetett figyelmet szentel az egészségügyi teljesítményértékelés szakpolitikai vetületeinek annak érdekében, hogy a teljesítményértékelés minél jobban elősegítse az adott területen a megbízható döntéshozatalt.

expertgp_strands.jpg

A szakértői csoport jelentései (angol nyelvű dokumentumok)

Kapcsolódó információk (angol nyelven)