Gå direkt till innehållet
Public Health

Nyhetsbrev om folkhälsa nr 259 – I fokus

Vår bästa chans mot covid-19: effektiva vaccinationsstrategier och målinriktade vaccinationer

John F. Ryan, direktör vid EU-kommissionens generaldirektorat för folkhälsa, talar om en milstolpe i kampen mot covid-19. Den 15 oktober lade kommissionen fram ett meddelande om vaccinationsstrategier och vaccininsatser till Europaparlamentet och rådet, där man beskriver de punkter som ländernas vaccinationsstrategier bör innehålla och kartlägger vilka insatser som krävs för att vaccin ska kunna distribueras effektivt i EU.

När kan vi förvänta oss ett vaccin mot covid-19?

Vi försöker göra något som vanligtvis tar 10 år på 12 till 18 månader – nämligen att ta fram ett säkert och effektivt vaccin. De första stegen mot det här målet togs i juni då EU:s strategi för ett vaccin mot covid-19 publicerades.

Strategin går ut på att snabba på utvecklingen och tillverkningen av lovande vaccinkandidater genom att tillhandahålla förfinansiering. Vi vill också hjälpa EU-länderna att få tillgång till eventuella vacciner på bästa villkor. Vi har förhandlat med flera vaccintillverkare på EU-ländernas vägnar och har genom förköpsavtal köpt eller reserverat vaccindoser. Hittills har tre avtal om nästan 1 miljard doser undertecknats.

Vi vet ännu inte vilket vaccin – om något – som kommer att uppfylla de krav på verkan och säkerhet som krävs för att få släppas ut på EU-marknaden. Därför behöver EU en bred portfölj med vaccinkandidater som ger oss de bästa chanserna att hitta ett eller flera fungerande vaccin mot covid-19.

Varför lyfts kommissionens nya meddelande fram som en milstolpe?

Hittills har vi inriktat oss på vaccintillverkningen. Nu inriktar vi oss också på att hjälpa EU-länderna att på ett smidigt sätt distribuera och använda vaccinerna om och när de blir tillgängliga.

Vi sätter alltid säkerheten främst. Det är oerhört viktigt att allmänheten förstår att vi inte tar några genvägar. Europeiska läkemedelsmyndigheten ska göra oberoende och vetenskapliga bedömningar av varje vaccinkandidat, och om ett eller flera vaccin godkänns, kommer säkerheten att övervakas fortlöpande. Rullande datagenomgångar från kliniska prövningar har redan startat och kommer att publiceras.

Men vi tänker inte bara på oss själva. I våras drog vi igång ett coronainitiativ – en global insamling för allmän tillgång till tester, behandling och vacciner mot coronaviruset och för global återhämtning. Vi har hjälpt till att samla in nästan 16 miljarder euro till initiativet och bidrar med 400 miljoner euro till Covax för att snabba på utveckling, tillverkning och distribution av vacciner mot covid-19.

När kommer en större del av befolkningen att vara vaccinerad mot covid?

Om ett eller flera vacciner godkänns kommer de att bli tillgängliga för alla EU-länder på samma gång. Men hur lång tid det sedan tar att leverera vaccin och vaccinera människor beror på ländernas egna insatser, varför vi måste förbereda oss nu.

EU-länderna bör se till att de har utbildad personal, medicinsk utrustning och skyddsutrustning för dem som ska ge vaccinationerna. Redan från början kommer leveranserna av ett eller flera vaccin att skickas fortlöpande utan avbrott, beroende på tillverkningskapaciteten.

Vem kommer att vaccineras först?

I inledningsskedet när vaccin finns i begränsade mängder bör länderna prioritera vissa grupper som vård- och omsorgspersonal och äldre över 60 år.

Finns det något annat som du tycker att våra läsare bör veta?

Ett säkert och effektivt vaccin kommer att förändra bilden helt och hållet, men vi får inte slappna fram till dess. Vi måste ständigt vara på vår vakt: fortsätta med testning och smittspårning och förbereda vården. Vi måste också följa folkhälsomyndigheternas rekommendationer.

Åtgärder på EU-nivå

Insatser mot coronaviruset

EU-kommissionen

Krisstödsinstrumentet

EU-kommissionen

Krisberedskap och krishantering

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

Vaccinationer

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

Nyheter

Nytt kommissionsmeddelande: Alla EU-länder måste följa samma vaccinationsstrategi

Den 15 oktober skickade kommissionen ett meddelande ”Beredskap inför covid-19: vaccinationsstrategier och vaccininsatser” till Europaparlamentet och rådet. Läs meddelandet.

Meddelande om vaccinationsberedskap när det gäller covid-19 är en ”milstolpe”, säger vice ordförande Margaritis Schinas

”Pandemin tar fart igen och är snart på samma nivå som i mars, men det är inte vår beredskap”, kommenterade Margaritis Schinas, men tillade att vi nu har en samordningsram på plats.

Kommissionen presenterar de viktigaste punkterna i effektiva vaccinationsstrategier

Den 15 oktober presenterade kommissionen de punkter som EU-länderna bör beakta i sina egna vaccinationskampanjer mot covid-19. Kommissionen verkar för en jämlik tillgång till säkra vacciner i EU och förespråkar en samordnad strategi.

Kommissionen presenterar EU:s vaccinstrategi

På basis av EU:s vaccinsstrategi från juni förhandlar kommissionen om förköpsavtal med vaccintillverkare på EU-ländernas vägnar. Satsningen finansieras av krisstödsinstrumentet och Europeiska investeringsbanken ställer upp med ytterligare medel.

Folkhälsokommissionären och generaldirektören för folkhälsa bland talarna på webbinarium om EU:s vaccinstrategi

Webbinariet hölls på EU:s folkhälsoplattform och informerade folkhälsoaktörer om den senaste tidens initiativ för att säkra tillgång till de effektiva och säkra vacciner som är på gång.

Kommissionen förespråkar flexibel märkning och förpackning för snabbare distribution av godkända vacciner

I ett samförståndsavtal med EU-länderna om flexibel regeltillämning när det gäller covid-19 åtog sig kommissionen att arbeta tillsammans med EU-länderna för flexibel märkning och förpackning för att snabbt få ut vacciner när de har godkänts.

Ny video hyllar de EU-ledda coronainsatserna: ”Rättvis tillgång till covid-19-vacciner för alla”

I den här tredje videon i en serie om FN:s 75-årsjubileum tar man upp den EU-ledda insatsen mot covid-19 som ett bra exempel på multilateralt samarbete som verkligen fungerar för att garantera rättvis tillgång till vacciner för alla.

Kommissionen anslöt sig till Covax (COVID-19 Vaccine Global Access) i augusti 2020

Covax är ett samarbete mellan Gavi-alliansen, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations och WHO. Syftet är att skynda på utvecklingen och tillverkningen av covid-19-vacciner och att garantera rättvis tillgång för alla världens länder.

ECDC:s nya riskbedömning visar att insatserna mot coronaviruset måste intensifieras i EU

Riskbedömningen visar att antalet nya fall har ökat stadigt i EU och Storbritannien sedan augusti. EU-länderna bör vidta alla nödvändiga åtgärder redan vid de första tecknen på nya utbrott, säger EU:s smittskyddsmyndighet.

Alla i hela världen måste ha tillgång till ett potentiellt vaccin mot covid-19, säger FN:s generalsekreterare

Läs texten till António Guterres videobudskap på det globala vaccintoppmötet i New York den 4 juni 2020.

Läs mer