Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

Az uniós országokban a nem fertőző betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a krónikus légzőszervi betegségek, a mentális zavarok, az idegműködési zavarok, illetve a rák jelentik a betegségteher 80%-át és az elkerülhető korai halálesetek vezető okát.

A nem fertőző betegségek emberi és pénzügyi költségei magasak és az EU idősödő népességét is figyelembe véve várhatóan növekedni fognak. Emellett a nem fertőző betegségekben szenvedőket jobban érinthetik más betegségek, amint azt a Covid19 is megmutatta.

A nem fertőző betegségek jelentette teher csökkentéséhez holisztikus megközelítésre és az egészségügyi egyenlőtlenségek átfogó kezelésére van szükség. Ami a legfontosabb, az egészségfejlesztés és a betegségmegelőzés akár 70%-kal is csökkentheti az említett terhet.

Uniós megközelítés

Az EU integrált közelítésmódot alkalmaz a nem fertőző betegségek problémájának kezelésére, azaz válaszlépései az ágazatokon és szakpolitikai területeken átívelő megelőzésre és az egészségügyi rendszerek megszilárdítására összpontosítanak.

Az európai rákellenes terv mellett az Európai Bizottság a nem fertőző betegségekre vonatkozó „Egészségesebben, Együtt” elnevezésű új uniós kezdeményezésen is dolgozik, amelynek célja, hogy támogassa az uniós országokat a nem fertőző betegségek jelentette terhek csökkentésében, az alábbi öt fő területre összpontosítva:

  • szív- és érrendszeri betegségek,
  • cukorbetegség,
  • krónikus légzőszervi betegségek,
  • mentális zavarok és az idegműködési zavarok,
  • az egészséget befolyásoló tényezők.

Valamennyi ág magában foglalja az egészségügy terén megvalósítandó egyenlőség dimenzióját, ezáltal támogatva az egészségi egyenlőtlenségek csökkentését.

Az említett kezdeményezés – amellett, hogy az egészségfejlesztésre és a betegségmegelőzésre összpontosít – támogatja az ismeretek és adatok javítását, a szűrést és a korai felismerést, a diagnózist és a kezelést, valamint a betegek életminőségét.

A támogatás minden esetben a végrehajtásra összpontosít, segítve az uniós országokat a bevált gyakorlatok átadásában, iránymutatások kidolgozásában, innovatív megközelítések bevezetésében stb. Az érdekelt felek tevékenységei, amelyek ugyanezeket a célkitűzéseket segíthetik elő, szintén részesülnek támogatásban.

A kezdeményezés nagyban elősegíti majd, hogy áttörést érjünk el a nem fertőző betegségek elleni küzdelemben. Az érdekeltekkel együttműködve 2022 közepéig konkrét célkitűzéseket és fellépéseket dolgozunk ki.

A Bizottság az elkövetkező hónapokban az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoport keretében megvitatja az uniós országokkal a nem fertőző betegségek terheinek csökkentése szempontjából releváns szakpolitikai területekkel kapcsolatos prioritásokat, fellépéseket és szinergiákat.

A megbeszélésekre az egészségpolitikai platformon keresztül kerül sor, ahol az érdekeltek csatlakozhatnak a nem fertőző betegségekre vonatkozó „Egészségesebben, Együtt” elnevezésű kezdeményezés tematikus hálózatához.

Az említett kezdeményezés kidolgozása céljából január és június között webináriumokat szervezünk. A webináriumokon való részvétellel kapcsolatos tudnivalókért kísérje figyelemmel a „Friss hírek” rovatot ezen az oldalon.

Célkitűzések

Az Európai Bizottság elkötelezetten támogatja az uniós országokat abban, hogy 2025-re elérjék az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott kilenc önkéntes célt, valamint a 3. fenntartható fejlődési célhoz tartozó 4. részcélkitűzést, miszerint 2030-ig egyharmadával kellene csökkenteni a nem fertőző betegségeknek tulajdonítható korai halálozások számát, és elő kell mozdítani a mentális egészséget és jóllétet.

Az egészségfejlesztéssel és betegségmegelőzéssel foglalkozó irányítócsoport

Az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoport tanácsot ad a Bizottságnak, előmozdítva a koordinációt a népegészségüggyel, a megelőzéssel és a nem fertőző betegségekkel kapcsolatos kihívások kezelése érdekében. Segíti a tagállamokat abban, hogy szélesebb körben alkalmazzák a bevált gyakorlatokat és ígéretes megközelítéseket.

Kapcsolódó linkek