Direct naar de inhoud
Public Health

Wil je gezond blijven en je goed voelen, dan moet je:

  • gezond eten
  • regelmatig bewegen
  • een gezond gewicht hebben

Ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging kunnen leiden tot grote gezondheidsproblemen en stellen het volksgezondheidsbudget zwaar op de proef.

Kleine veranderingen in eetgewoonten en regelmatige lichaamsbeweging kunnen al een groot verschil maken voor je gezondheid. Zo loop je bijvoorbeeld minder kans op chronische ziekten. Een gezondere levensstijl heeft ook directe positieve gevolgen voor de schoolprestaties van kinderen en de productiviteit van werknemers.

Wat doet de EU?

Maatregelen die gezonde voeding en lichaamsbeweging bevorderen, zijn essentieel voor een betere volksgezondheid. Op sommige terreinen zijn gecoördineerde EU-maatregelen nodig om goede resultaten te bereiken.

De EU-strategie voor aan voeding, overgewicht en obesitas gerelateerde gezondheidskwesties van 2007

  • bevordert partnerschappen tussen groepen die zich bezighouden met voeding en lichaamsbeweging, het bedrijfsleven, overheden, de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)
  • daagt de voedingsindustrie, het maatschappelijk middenveld en de media uit om meer te doen voor een gezondere samenstelling van levensmiddelen, verantwoorde marketing en etikettering, het stimuleren van lichaamsbeweging, enz.
  • bepaalt de plannen van de Commissie om de monitoring en verslaglegging te verbeteren, in overleg met de WHO, via initiatieven zoals de Nutrition Policy Database en de Internationale inventaris van documenten over het bevorderen van lichaamsbeweging

Gerelateerde EU-initiatieven:

Financiering en ondersteuning

De Commissie financiert diverse initiatieven op het vlak van voeding en lichaamsbeweging via EU4Health 2021-2027 en haar Volksgezondheidsprogramma. Zij beheert ook een aantal door het Europees Parlement gefinancierde proefprojecten, waarbij nieuwe werkwijzen worden getest.

 

 


Rechtsklikken/bewaren in AVI-formaat (.avi) of in Quicktime-formaat (.mov) om de video te downloaden

 

Beste praktijken