Gå direkt till innehållet
Public Health

För att hålla sig frisk och må bra är det viktigt att

  • äta nyttigt
  • röra på sig regelbundet
  • hålla en hälsosam vikt.

Ohälsosam kost och för mycket stillasittande kan leda till stora hälsoproblem och samhällskostnader.

Att göra små förändringar i matvanorna och börja motionera regelbundet kan göra stor skillnad för hälsan och minska risken för kroniska sjukdomar. Livsstilsförbättringar kan också ge bättre resultat i skolan eller högre produktivitet på jobbet.

Vad gör EU?

Initiativ för mat och motion är viktiga för att främja hälsa och förebygga sjukdomar, och på vissa områden behövs EU-samordning får att nå resultat.

År 2007 antog EU en strategi för hälsofrågor som rör kost, övervikt och fetma där man

  • uppmuntrar partnerskap med grupper som arbetar med kost och fysisk aktivitet, den privata sektorn, regeringar, EU-kommissionen och Världshälsoorganisationen (WHO)
  • uppmanar livsmedelsindustrin, civilsamhället och medierna till omfattande insatser för bland annat nyttigare livsmedelsprodukter, ansvarsfull marknadsföring och märkning och mer fysisk aktivitet
  • beskriver hur kommissionen ska stärka arbetet med övervakning och rapportering i samarbete med WHO, genom bland annat databasen över nutritionspolitik och det internationella registret för dokument om fysisk aktivitet.

Andra EU-initiativ

Bidrag och stöd

Kommissionen finansierar flera initiativ om kost och motion genom EU för hälsa 2021–2027 och sitt folkhälsoprogram. Dessutom förvaltar man pilotprojekt som finansierats av Europaparlamentet för att testa nya metoder.

 

vid_nutrition_physical_activity_eu_action1.jpg

 


För att ladda ner videon, högerklicka och spara i AVI-format (.avi) eller Quicktime-format (.mov)

 

Exempel på bästa praxis