Direct la conținutul principal
Public Health

Buletinul informativ „Sănătate UE” nr. 213 – Editorial

Un viitor mai sănătos pentru Europa prin reducerea poverii reprezentate de bolile netransmisibile

Directorul general adjunct al Direcției Generale Sănătate și Siguranță, Martin Seychell, vorbește despre Grupul de coordonare privind promovarea sănătății, prevenirea bolilor și gestionarea bolilor netransmisibile, al cărui președinte este.

Ce este Grupul de coordonare și în ce scop a fost creat?

Grupul de coordonare este alcătuit din reprezentanți ai ministerelor sănătății din statele membre, Norvegia și Islanda și din reprezentanți ai serviciilor Comisiei, ai agențiilor UE și ai Băncii Europene de Investiții care lucrează împreună pentru a da prioritate politicilor și acțiunilor care pot avea un impact pozitiv asupra vieții oamenilor. De asemenea, reprezentanți din țările candidate sau în curs de aderare vor putea participa în calitate de observatori.

Grupul de coordonare este parte a unei abordări menite să maximizeze eforturile comune depuse de statele membre pentru a îndeplini până în 2025 obiectivele voluntare ale Organizației Mondiale a Sănătății în domeniul bolilor netransmisibile, iar până în 2030 obiectivul ONU de dezvoltare durabilă referitor la reducerea incidenței bolilor netransmisibile.

Ce rezultate s-au obținut până în prezent?

Grupul de coordonare a fost înființat în noiembrie 2016, iar în prezent este ridicat la rangul de grup de experți. Noua sa titulatură va fi „Grupul de experți privind coordonarea promovării sănătății și a prevenirii și gestionării bolilor netransmisibile”. El va înlocui grupurile de experți din domenii specifice, precum cancerul, bolile rare și sănătatea mintală. Raționalizarea activităților noastre ne va permite să facem economie de timp, efort și bani.

În 2017, Grupul de coordonare a selectat primul set de bune practici legate de bolile netransmisibile. Statele membre care doresc să le implementeze pot beneficia de finanțare din partea Comisiei. Concret, aceste bune practici vizează activitatea fizică pe bază de prescripție medicală, sănătatea cardiacă a persoanelor de peste 50 de ani, precum și formarea și asistența tehnică în ceea ce privește screeningul pentru depistarea cancerului colorectal. Comisia finanțează aceste inițiative și multe altele prin programul în domeniul sănătății sau prin alte instrumente de finanțare, în colaborare cu alte servicii ale Comisiei.

Care sunt planurile pentru 2018?

În 2018, am ales să ne concentrăm asupra alimentației și activității fizice, acestea fiind elementele de bază ale unei stări bune de sănătate și o prioritate pentru statele membre. În martie, am găzduit așa-numita „market place” în Ispra (Italia), împreună cu Centrul Comun de Cercetare, eveniment în cadrul căruia au fost prezentate cele mai bune practici în materie de nutriție și activitate fizică. Ca urmare, mai multe inițiative sunt pe punctul de a fi selectate pentru finanțare și implementare pe scară mai largă.

Cele mai multe șanse le au proiectele vizând reformularea produselor alimentare pentru a elimina excesul de zahăr, sare și grăsimi, precum și aplicarea de restricții în ceea ce privește comercializarea alcoolului și a alimentelor cu un conținut ridicat de grăsimi, zahăr sau sare, în special a celor pentru copii.

Aceste tipuri de inițiative pot fi partajate și supuse examinării de către Grupul de coordonare prin intermediul noului portal pentru cele mai bune practici, care va fi lansat mai târziu în cursul acestei luni.

Și alte servicii ale Comisiei, precum Direcția Generală Cercetare și Inovare, doresc să apeleze la Grupul de coordonare pentru a beneficia de expertiza acestuia în definirea activităților lor de politică. Recent, Banca Europeană de Investiții a dorit să afle dacă există posibilitatea unei reuniuni cu Grupul de coordonare pentru a discuta despre nevoile statelor membre în ceea ce privește centrele pentru terapia cu protoni.

De ce se acordă atâta atenție bolilor netransmisibile?

OMS estimează că diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și tulburările psihice cauzează circa 86 % din decesele înregistrate în regiunea europeană și generează între 70 % și 80 % din costurile de asistență medicală. Alimentația sănătoasă și activitatea fizică reduc semnificativ riscul apariției unei boli netransmisibile și sunt esențiale pentru o populație sănătoasă și o Europă prosperă.

Activități la nivelul UE

Boli netransmisibile

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Grupul de coordonare privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Știri

Grupul de coordonare privind promovarea sănătății, prevenirea bolilor și gestionarea bolilor netransmisibile se reunește la Bruxelles

Comisarul pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, a luat cuvântul la cea de-a patra reuniune a Grupului, desfășurată la data de 11 aprilie 2018. Participanții au fost invitați să selecteze cele mai bune practici în domeniul alimentației și activității fizice pentru acest an și să discute despre centrele de terapie cu protoni din UE.

UE lansează portalul pentru cele mai bune practici

Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară lansează un portal care le permite părților interesate să prezinte practici în vederea evaluării. Practicile incluse în categoria „cele mai bune” vor fi ulterior examinate de Grupul de coordonare privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor.

„Market Place” din Ispra (Italia) oferă oportunități de învățare pentru Grupul de coordonare privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor

Evenimentul, desfășurat în perioada 15-16 martie 2018 și găzduit de Centrul comun de cercetare și de Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară, și-a propus să promoveze cele mai bune practici în domeniul nutriției și al activității fizice.

Ediția din 2018 a Premiului UE în domeniul sănătății pentru ONG-uri pune accent pe inițiativele de prevenire a fumatului

Premiul din acest an recompensează ONG-urile care contribuie la combaterea consumului de tutun, în special încurajându-i pe tineri să evite fumatul și/sau consumul de tutun în alte forme. ONG-urile interesate să câștige premiile în valoare de 20 000 EUR, 15 000 EUR și, respectiv, 10 000 EUR își pot trimite proiectele până la data de 15 iunie.

Proiecte din cadrul programului în domeniul sănătății

Un proiect finanțat de UE contribuie la reducerea morbidității și mortalității cardio-metabolice în UE

Proiectul SPIMEU privind factorii de succes în materie de prevenire selectivă a bolilor cardio-metabolice în UE are ca obiectiv evaluarea fezabilității punerii în aplicare a acțiunilor de prevenire selectivă în 5 state membre cu sisteme de asistență medicală diferite.

Proiectul EMp-H („Empowering Hospital”) favorizează prevenirea bolilor cronice în centrele de îngrijire

Acest proiect își propune să încurajeze acțiunile de promovare a sănătății și mediile adaptate la prevenirea bolilor cronice în diverse centre de îngrijire.

Un proiect finanțat de UE contribuie la reducerea riscurilor la adresa sănătății pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani

Proiectul „ProHealth 65+” se concentrează pe promovarea sănătății și prevenirea riscurilor la adresa sănătății în rândul persoanelor în vârstă.

O acțiune comună sprijinită de UE implementează bune practici în domeniul bolilor cronice

Acțiunea comună „Chrodis Plus” reunește 42 de parteneri din 21 de țări europene, care colaborează pentru a pune în aplicare proiecte-pilot și pentru a elabora lecții practice în domeniul bolilor cronice.

Alte linkuri utile