Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Áttekintés

Az egészségügyi technológiák értékelése (HTA) az azokra az orvosi, gazdasági, társadalmi és etikai kérdésekre vonatkozó információk összegzését jelenti, amelyek valamely egészségügyi technológia használatához kapcsolódnak. Egészségügyi technológiának minősülnek például a gyógyszerek, a diagnosztikai és kezelési felszerelések és a megelőzési módszerek.

Hogyan történik az értékelés?

Amikor az egészségügyi technológiák értékelését végző szervek felkérést kapnak egy új egészségügyi technológia értékelésére, meg kell vizsgálniuk, hogy az jobban, ugyanolyan jól, vagy rosszabbul teljesít-e, mint a már meglévő lehetőségek. Ennek érdekében általában értékelniük kell a gyógyszer terápiás hatását, de az esetleges mellékhatásokat, az életminőségre gyakorolt hatást és a gyógyszerbeadás módját is.

Az egészségügyi technológiák értékelését végző szervek az egészségügyi technológia alkalmazásának más szempontjait is értékelik, például azt, hogy mekkora költséggel jár a beteg számára, és hogy a kezelés milyen hatással van az egészségügyi ellátási rendszerekre. Az egészségügyi technológiák értékelése tehát olyan multidiszciplináris folyamat, amely a kérdéses egészségügyi technológia alkalmazásával összefüggő orvosi, gazdasági, szervezési, társadalmi és etikai szempontok rendszerszintű áttekintését öleli fel.

A nemzeti döntéshozatalra gyakorolt hatás

Az egészségügyi technológiák értékelésének fő célja az, hogy tényeken alapuló információkkal szolgáljon a döntéshozók számára, hogy azok biztonságos, hatásos, betegközpontú és költséghatékony egészségpolitikai intézkedéseket tudjanak kidolgozni. Az egészségügyi technológiák értékelésének eredményeit a nemzeti hatóságok is felhasználják annak eldöntésére, hogy a technológiák közül melyiket érdemes országos szinten ártámogatottá tenni.