Preskoči na glavno vsebino
Public Health

Vrednotenje zdravstvenih tehnologij povzema informacije o medicinskih, ekonomskih, socialnih in etičnih vprašanjih v zvezi z uporabo zdravstvene tehnologije. Primeri zdravstvene tehnologije so denimo zdravila, medicinska oprema za diagnosticiranje in zdravljenje ter preventiva.

Kako deluje

Organi za vrednotenje zdravstvenih tehnologij morajo pri ocenjevanju nove zdravstvene tehnologije presoditi, ali deluje bolje, enako dobro ali slabše kot obstoječe metode. Pri tem morajo običajno oceniti terapevtski učinek zdravila, morebitne stranske učinke, vpliv na kakovost življenja in načine zdravljenja.

S postopkom vrednotenja zdravstvenih tehnologij se ocenjuje tudi druge vidike uporabe tehnologije, na primer stroške za pacienta in vpliv na organizacijo zdravstvenih sistemov pri izvajanju zdravljenja. Gre za večdisciplinarni postopek, ki sistematično ocenjuje informacije o medicinskih, ekonomskih, organizacijskih, socialnih in etičnih vprašanjih v zvezi z uporabo zdravstvene tehnologije.

Vpliv na postopek odločanja na nacionalni ravni

Glavni cilj vrednotenja zdravstvenih tehnologij je snovalcem politike zagotoviti z dokazi podprte informacije, na podlagi katerih lahko oblikujejo zdravstvene politike, ki so varne, uspešne, usmerjene v bolnika in cenovno optimalne. Postopek uporabljajo tudi nacionalni organi za določitev tehnologij, za katere lahko uveljavijo povračilo stroškov na nacionalni ravni.