Skip to main content
Public Health

A dohányzás visszaszorítására vonatkozó jogszabályi keret értékelése

A Bizottság értékelései a meglévő szakpolitikák, programok és jogszabályok teljesítményét vizsgálják. Az értékelés bizonyítékok segítségével ítéli meg, hogy a beavatkozás mennyire jól teljesített (vagy működik), figyelembe véve a megelőző hatásvizsgálat keretében tett korábbi előrejelzéseket. Az értékelés a bekövetkezett tények vizsgálatán túl azok okát is mérlegeli (és azt, hogy milyen összefüggés állapítható meg az uniós beavatkozás szerepével és hogy volt-e annak egyáltalán szerepe), lehetőség szerint figyelembe véve az előidézett változás mértékét is. Ezért (amennyiben lehetséges) arra törekszik, hogy következtetéseket vonjon le az uniós beavatkozásnak a kívánt eredményekre gyakorolt ok-okozati hatásairól.

Ez az értékelés egy olyan időszakban született, amikor az európai rákellenes terv új lendületet adott a dohányzás visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek. A terv „dohánymentes generáció” megteremtését sürgeti, így 2040-re a lakosság kevesebb mint 5%-a dohányozna, a jelenlegi körülbelül 25% helyett. A köztes cél a WHO azon célkitűzésének elérése, hogy 2010-hez képest 2025-re 30%-kal csökkenjen a dohányzás, ami az EU-ban körülbelül 20%-os dohányzási aránynak felel meg.

E szakpolitikai konzultációs weboldal témája a dohányzás visszaszorítására vonatkozó jogszabályi keret értékelése. A weboldal rendszeresen frissül a legfrissebb fejleményekről és a közelgő konzultációs tevékenységekről szóló információkkal. A közelgő rendezvények bejelentése mellett arra is szolgál, hogy megszólítsa az érdekelt felek csoportjait, és felkérje őket, hogy a leghatékonyabb módon kapcsolódjanak be a folyamatba.

Kapcsolódó dokumentumok