Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Érdekcsoportok

Az Európai Bizottság különböző struktúrákat hozott létre annak érdekében, hogy a nagyközönség, valamint az egészségügyi érdekcsoportok és szervezetek részt vehessenek az EU egészségügyi tevékenységeiben. Ezek a struktúrák ösztönzőleg hatnak a polgárokra és a szakemberekre, biztosítják az érdemi tapasztalatcsere lehetőségét, és megadják a kutatási eredményeken alapuló szakpolitikai döntéshozatal alapját.

Európai uniós egészségpolitikai platform

Az Európai Uniós Egészségpolitikai Platform az egészségügyi érdekcsoportok és szervezetek, valamint a Bizottság közötti kommunikáció és együttműködés fő fóruma. A platform maguk az érdekcsoportok és szervezetek számára is megkönnyíti az egymással folytatott kommunikációt.

Rendeltetése szerint:

 • megteremti az Európai Bizottság és az egészségügyi érdekcsoportok és szervezetek közötti párbeszéd kereteit;
 • elősegíti a célzott egyeztetést a Bizottság és e csoportok között;
 • átláthatóvá teszi az egészségpolitikai párbeszédet;
 • bővíti a közegészségügyhöz kapcsolódó ismereteket és szaktudást;
 • tájékoztatja a nyilvánosságot az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság projektjeiről (pl. az egészségügyi program keretében társfinanszírozott projektekről);
 • feltérképezi és terjeszti a bevált egészségpolitikai módszereket, ösztönözve azok alkalmazását;
 • összegyűjti és terjeszti a kutatási eredményeket;
 • tájékoztatást nyújt az egészségügyhöz kapcsolódó többi szakpolitikáról.

A platform nyitva áll minden olyan egészségügyi érdekcsoport vagy szervezet előtt, amely a felsorolt kategóriák valamelyikébe tartozik, jogszerűen be van jegyezve az EU-ban, és szerepel az uniós átláthatósági nyilvántartásban.

 • Eljárási szabályzat
 • Ülések
 • Élő webináriumok
  Ezek az európai uniós egészségpolitikai platform által, több egészségügyi szervezet közreműködésével megrendezett élő webináriumok aktuális és fontos közegészségügyi témákat járnak körül.
  Ha regisztrálja magát az európai uniós egészségpolitikai platformon, a webináriumokon elhangzott összes előadást megtekintheti, és részletesen tájékozódhat az Önt érdeklő egészségügyi témákról.
  A regisztrált felhasználók saját munkájukat is népszerűsíthetik a platformon, és így az egészségügyi témákra különösen nyitott, széles körű közönséghez juttathatják el üzenetüket.

Európai Uniós Egészségügyi Díj

Az Európai Uniós Egészségügyi Díjjal az Európai Bizottság azokat részesíti elismerésben, akik kiváló munkájukkal sokat tesznek közösségükben az egészségügyért vagy az egészségpolitikáért.

A díj minden évben más témát állít középpontba az Európai Uniós Egészségpolitikai Platformon összegyűjtött bevált módszereket alapul véve, melyek másokat is cselekvésre ösztönözhetnek.