Det første tiltag mod en mulig grænseoverskridende sundhedstrussel er en vurdering af den risiko, truslen medfører. Det er vigtigt at kende
- Oprindelse: Hvilken sygdom eller hvilket kemikalie forårsager udbruddet?
- Overførsel Hvordan spredes den (f.eks. luftbåren ligesom influenza, via fødevarer ligesom salmonella eller af myg ligesom zikavirus)?
- Følger: Hvad er følgerne for menneskers sundhed (f.eks. giver lungebetændelse osv.)?
- Dødelighed: Hvor alvorlig er sygdommen, herunder dødelighed?
Svarene på spørgsmålene afgør tilsammen de forskellige indsatsmuligheder. Derudover kan vi som i tilfældet med covid-19 blive udsat for helt nye sygdomme, hvor vi er nødt til at planlægge en indsats, allerede inden vi kender svarene på alle spørgsmålene.
Ved Afgørelse 1082/2013/EU om alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler har EU etableret en koordineret risikovurderingsmekanisme. Den indebærer, at man mobiliserer ekspertise fra relevante organer i EU og internationalt for at sikre en solid videnskabelig rådgivning som baggrund for processen med at koordinere indsatsen.
Hvilke agenturer udarbejder risikovurderinger?
På EU-niveau udarbejdes risikovurderinger af:
- Europæisk Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC), hvis truslen er:
- af biologisk art og vedrører infektionssygdomme, antimikrobiel resistens eller infektionssygdomme erhvervet gennem kontakt med sundhedsvæsenet
- af ukendt art.
- Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i tilfælde af alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler, der hører under EFSA's ansvarsområde
- andre relevante EU-agenturer inden for deres respektive ekspertiseområder (f.eks. miljøet).
Hvis den krævede risikovurdering ligger helt eller delvist uden for de eksisterende EU-agenturers ansvarsområder, udarbejder Kommissionen en ad hoc-risikovurdering. For eksempel har Den Videnskabelige Komité for Sundheds- og Miljørisici (VKSM) ansvaret for at udarbejde risikovurderinger vedrørende folkesundheden i tilfælde af alvorlige grænseoverskridende kemiske sundhedstrusler.
I risikovurderingen tages der højde for tilgængelige relevante oplysninger, der fremlægges af andre enheder – især af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) – i tilfælde af folkesundhedskriser af international betydning.