Gå direkt till innehållet
Public Health

Nyhetsbrev om folkhälsa nr 237 – I fokus

Tartu-uppropet för en sund livsstil – vad har hänt efter två år?

För två år sedan startade Tartu-uppropet för en sund livsstil på initiativ av kommissionärerna Tibor Navracsics, Vytenis Andriukaitis och Phil Hogan. Det har redan gett goda resultat.

De tre kommissionärerna uppskattar de senaste årens gemensamma arbete och välkomnar bland annat följande resultat:

- Mer EU-pengar har anslagits för att främja en sund livsstil i EU.

- Riktade informationskampanjer och insatser för att främja sund kost och motion har anordnats.

- EU-kommissionen har hjälpt medlemsländerna och civilsamhället att samla in, sammanställa och sprida användbara uppgifter och att genomföra bästa praxis.

- Europaparlamentet och rådet har aktivt samarbetat med EU-kommissionen för att främja en sund livsstil.

- Det interna samarbetet inom EU-kommissionen har stärkts ytterligare.

Men det här är bara ett första steg. Mer arbete återstår och de tre kommissionärerna uppmanar därför civilsamhället och EU-länderna att göra följande:

  1. På bästa sätt använda tillgängliga EU-medel för att genomföra viktiga initiativ, särskilt för att öka jämlikheten.
  2. Använda idrott som ett kraftfullt verktyg för att främja en sund livsstil genom att utnyttja potentialen hos idrottsklubbar, informell idrottsverksamhet och initiativ som Europeiska idrottsveckan.
  3. Se till att EU-invånarna äter sundare för att minska förekomsten av fetma och icke-överförbara sjukdomar. Medlemsländerna och civilsamhället bör också öka kunskapen, framför allt bland unga, om hur viktigt det är att äta sunt och dra nytta av EU:s program för frukt, grönsaker och mjölk i skolan.
  4. Fördjupa samarbetet mellan relevanta sektorer, t.ex. hälsa, idrott, utbildning, livsmedelsproduktion, forskning, transport, marknadsföring och stadsplanering.
  5. Främja fysisk aktivitet och sund kost på arbetsplatsen för att påverka de anställdas livsstil.

Åtgärder på EU-nivå

Kost och fysisk aktivitet

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

Portalen för bästa praxis

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

Kunskapsportal om hälsofrämjande insatser

EU-kommissionen – EU Science Hub

Idrott

EU-kommissionen – Idrott

Programmet för frukt, grönsaker och mjölk i skolan

EU-kommissionen – Jordbruk och landsbygdsutveckling

Nyheter

Tre kommissionärer presenterar resultaten av Tartu-uppropet för en sund livsstil, Bryssel den 19 juni

Kommissionärerna Vytenis Andriukaitis (hälsa och livsmedelssäkerhet), Tibor Navracsics (utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott) och Phil Hogan (jordbruk och landsbygdsutveckling) delade också ut intyg till 16 organisationer vars insatser har fått högt betyg på kommissionens portal för bästa praxis.

Mässa om kost och fysisk aktivitet, Bryssel den 19–20 juni 2019

På mässan fick medlemsländernas företrädare se exempel på bra metoder. De fick också träffa projektledare för att diskutera hur de kan genomföra projekt i sina egna länder. Du hittar beskrivningar av metoderna på portalen för bästa praxis.

Tydliga mål och konkreta steg för att nå dem – Tartu-uppropet för en sund livsstil

Läs om målen för Tartu-uppropet i den här broschyren som publicerades när uppropet startade i september 2017.

Styrgruppen för främjande av hälsa, förebyggande av sjukdomar och hantering av icke-överförbara sjukdomar håller formellt möte

Generaldirektoratet för hälsa och livsmedelssäkerhet var värd för styrgruppens tredje formella möte den 7 juni som samlade företrädare för 25 medlemsländer och Norge.

Hur har EU hjälpt människor att äta sundare och motionera mer?

Kommissionen vill hjälpa människor att hitta hälsosammare alternativ i butikshyllorna, förbättra barnens skolmat och skapa fler möjligheter till fysisk aktivitet runt om i Europa.

Vilka insatser är effektivast för att främja en sund livsstil?

I den här rapporten analyserar Euractiv beslutsfattarnas olika utmaningar när det gäller att främja en sund livsstil i EU och flera initiativ om bland annat nyttigare livsmedel och insatser i skolorna. Rapporten publicerades i samband med Tartu-uppropet för en sund livsstil.

Läs mer om motion och stillasittande

På EU Science Hubs webbplats hittar du en definition av fysisk aktivitet och kan läsa om nyttan av motion.

Kostriktlinjer för en god hälsa

Riktlinjerna är vetenskapligt grundade rekommendationer för att äta sunt. Alla EU-länder plus Schweiz, Island och Norge använder riktlinjerna.

Äter du tillräckligt med frukt och grönsaker varje dag?

Bara var fjärde EU-invånare äter frukt minst två gånger om dagen visar en Eurostatundersökning från 2017. En dryg tredjedel (37 %) av EU:s befolkning äter frukt en gång om dagen och 36 % äter frukt mer sällan eller inte alls under en typisk vecka.

Mer än en fjärdedel av EU-invånarna motionerar inte alls

Över en fjärdedel av EU-invånarna uppger att de aldrig ägnar sig åt någon fysisk aktivitet på sin fritid. Det visar färsk statistik från Eurostat.

Projekt inom folkhälsoprogrammet

Eupap – en europeisk modell för recept på fysisk aktivitet

Organisationer från tio EU-länder deltar i det här treåriga projektet som går ut på att sprida den svenska modellen för recept på fysisk aktivitet.

Europeiska hjärtnätverket mot hjärtsjukdomar och stroke

Ett av målen med det här projektet är att förebygga de hjärt–kärlsjukdomar som går att förhindra. Fokus ligger på att främja kostnadseffektiva insatser i enlighet med EU:s strategi om kost och nutrition.

Stop – forskning och teknik i åtgärderna mot barnfetma

Det här projektet mot barnfetma ska bredda och konsolidera det tvärvetenskapliga forskningsunderlaget för effektiva och hållbara insatser för att förebygga och hantera barnfetma. Projektet finanserias av programmet Horisont 2020.

Europeiska föreningen för fetmastudier – projektet Spotlight

Spotlight ska bidra till hållbara åtgärder för att förebygga fetma genom integrerade strategier. Projektet finansieras av EU-kommissionen inom det sjunde ramprogrammet.

Young50 #Stay Healthy – förebygga risken för hjärt–kärlsjukdomar

Projektet Young50 ska sprida metoderna från det italienska projektet Cardio 50 till 50-åringar i Litauen, Luxemburg och Rumänien.

Läs mer