Direct la conținutul principal
Public Health

Buletinul informativ Sănătate-UE 237 – Editorial

Apelul de la Tartu pentru un stil de viață sănătos: care sunt rezultatele, 2 ani mai târziu?

După doi ani de la Apelul de la Tartu pentru un stil de viață sănătos, inițiativa lansată de comisarii Tibor Navracsics, Vytenis Andriukaitis și Phil Hogan a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește promovarea unui stil de viață sănătos.

Comisarii Navracsics, Andriukaitis și Hogan apreciază toate activitățile întreprinse în comun pe parcursul perioadei respective și salută rezultatele obținute, în special:

– alocarea unui buget mai mare pentru promovarea unui stil de viață sănătos la nivelul UE

– organizarea unor campanii și activități de sensibilizare specifice pentru promovarea unei alimentații sănătoase și a activității fizice

– sprijinul acordat de Comisia Europeană în favoarea statelor membre ale UE și a societății civile prin colectarea, compilarea și difuzarea de date utile și prin preluarea celor mai bune practici relevante

– inițiativele Parlamentului European și ale Consiliului de cooperare activă cu serviciile Comisiei Europene pentru a promova un stil de viață sănătos

– o strânsă cooperare internă în rândul serviciilor Comisiei Europene.

Având în vedere că este doar un prim pas și că trebuie depuse eforturi suplimentare pentru a aborda această provocare societală importantă, comisarii Navracsics, Andriukaitis și Hogan invită societatea civilă și statele membre ale UE:

  1. să utilizeze în mod optim fondurile UE disponibile pentru punerea în aplicare a inițiativelor relevante, în special în ceea ce privește combaterea inegalităților
  2. să utilizeze sportul ca instrument puternic de promovare a unui stil de viață sănătos, bazându-se pe potențialul cluburilor sportive, pe activitățile sportive neîncadrate, precum și pe principalele inițiative existente, cum ar fi Săptămâna europeană a sportului
  3. să întreprindă acțiuni ambițioase pentru a promova și a institui o alimentație sănătoasă în rândul cetățenilor UE, pentru a reduce obezitatea și riscul de a dezvolta boli netransmisibile; să sensibilizeze populația, în special tinerii, cu privire la importanța unei alimentații sănătoase și să utilizeze pe cât posibil programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli
  4. să consolideze cooperarea între sectoarele relevante, și anume cel al sănătății, al sportului, al educației și cel agroalimentar, dar și cel al cercetării, al transporturilor, al comercializării și al planificării urbane.
  5. să promoveze activitatea fizică și o alimentație sănătoase la locul de muncă, pentru a avea un impact pozitiv asupra comportamentului angajaților.

Activități la nivelul UE

Nutriție și activitate fizică

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Portalul de bune practici

Comisia Europeană – Sănătate și siguranță alimentară

Portalul privind promovarea sănătății și prevenirea bolilor

Comisia Europeană – Platforma științifică a UE

Sport

Comisia Europeană – Sport

Programe de promovare a consumului de fructe, legume și lapte în școli

Comisia Europeană – Agricultură și dezvoltare rurală

Știri

Trei comisari prezintă rezultatele Apelului de la Tartu pentru un stil de viață sănătos (Bruxelles, 19 iunie)

Comisarii Vytenis Andriukaitis (sănătate și siguranță alimentară), Tibor Navracsics (educație, cultură, tineret și sport) și Phil Hogan (responsabil pentru agricultură și dezvoltare rurală) au înmânat certificatele celor 16 organizații selecționate pe portalul de bune practici al Comisiei.

Forum de discuții privind nutriția și activitatea fizică (Bruxelles, 19-20 iunie 2019)

Reprezentanții statelor membre au asistat la prezentarea unor bune practici, s-au întâlnit cu liderii de proiect și au discutat despre modalitățile de implementare a proiectelor în țara lor. Pentru detalii, accesați portalul de bune practici.

Obiective clare și măsuri concrete pentru a le îndeplini – Apelul de la Tartu pentru un stil de viață sănătos

Aflați care sunt obiectivele Apelului de la Tartu și prin ce mijloace pot fi realizate! Totul, în această broșură publicată în septembrie 2017, odată cu lansarea Apelului pentru un stil de viață mai sănătos.

Reuniunea oficială a Grupului de coordonare privind promovarea sănătății, prevenirea bolilor și gestionarea bolilor netransmisibile

Cea de-a treia reuniune oficială a Grupului de coordonare a fost găzduită de DG Sănătate și Siguranță Alimentară la 7 iunie. Au participat reprezentanți ai 25 de state membre și ai Norvegiei.

Cum ne ajută UE să mâncăm mai sănătos și să facem mai mult sport?

Comisia depune eforturi pentru a ajuta cetățenii europeni să găsească opțiuni alimentare mai sănătoase pe rafturile supermarketurilor, pentru a îmbunătăți mesele oferite copiilor în școli și pentru a crea mai multe oportunități de activitate fizică în Europa.

Promovarea unui stil de viață sănătos – care sunt cele mai eficiente măsuri?

În acest raport special publicat la un an de la Apelul de la Tartu pentru un stil de viață sănătos, EURACTIV analizează problemele cu care se confruntă factorii de decizie politică în ceea ce privește adoptarea unui stil de viață sănătos în UE, precum și o serie de inițiative, de la reformularea produselor alimentare până la măsurile luate în școli.

Totul despre activitatea fizică și comportamentul sedentar

Pe această pagină a Platformei științifice a UE sunt publicate informații despre activitatea fizică și beneficiile sale, precum și recomandări cu privire la tipul, durata și intensitatea diferitelor activități.

Recomandări nutriționale pentru o stare bună de sănătate

Aceste recomandări sunt bazate pe date științifice și oferă orientări pentru o alimentație sănătoasă. Se adresează tuturor țărilor din UE, plus Elveția, Islanda și Norvegia.

Consumați suficiente fructe și legume în fiecare zi?

Potrivit unui studiu realizat de Eurostat în UE în 2017, numai 1 din 4 persoane mănâncă fructe cel puțin de două ori pe zi. 37 % din populația UE consumă fructe o dată pe zi, iar restul de 36 % mâncă mai rar sau chiar deloc în cursul unei săptămâni obișnuite.

Mai mult de un sfert din populația europeană nu face sport deloc

Mai mult de un sfert din populația europeană nu practică niciun fel de activitate fizică în timpul liber, conform celor mai recente cifre furnizate de Eurostat.

Proiecte din cadrul programului UE în domeniul sănătății

EUPAP – Un model european pentru prescripția medicală de activitate fizică

În acest proiect cu o durată de 3 ani, diverse organizații din zece state membre ale UE își unesc eforturile pentru a facilita transferul modelului suedez de bune practici pentru activitatea fizică pe bază de prescripție medicală.

Rețeaua europeană a inimii – combaterea bolilor cardiace și a accidentelor vasculare cerebrale

Unul din principalele obiective ale acestui proiect este prevenirea bolilor cardiovasculare care pot fi evitate. Se axează în mare măsură pe promovarea măsurilor de prevenire și de promovare eficiente din punctul de vedere al costurilor, în conformitate, în special, cu strategia UE privind alimentația și nutriția.

STOP – Știința și tehnologia în domeniul politicilor privind obezitatea infantilă

Acest proiect, finanțat prin programul Orizont 2020, vizează combaterea obezității infantile și consolidarea bazei de date multidisciplinare pe baza căreia se pot elabora politici eficace și durabile pentru prevenirea și gestionarea obezității infantile.

Asociația europeană pentru studiul obezității – proiectul „Spotlight”

Acest proiect de cercetare european identifică măsuri durabile pentru prevenirea obezității, prin intermediul unor strategii integrate. Este finanțat de Comisia Europeană prin cel de-al șaptelea program-cadru.

YOUNG50 #Stay Healthy – prevenirea riscului cardiovascular

Proiectul YOUNG50 va transfera cele mai bune practici ale proiectului italian CARDIO 50, adresându-se persoanelor de 50 ani din Lituania, România și Luxemburg.

Alte linkuri utile