Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Gyermekkori immunizáció

Az immunizáció biztonságos és költséghatékony módja annak, hogy az emberek közösségeit (különösen a csecsemőket és a gyerekeket) bizonyos fertőző betegségektől megvédjük. Minden uniós tagállamnak van vakcinázási protokollja, amely útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy mely védőoltásokat mikor érdemes beadni a gyerekeknek.

Ennek ellenére sok európai gyerek nem kapja meg a szükséges oltásokat, így ők védtelenek maradnak a potenciálisan életveszélyes betegségekkel szemben. Annak érdekében, hogy elkerüljük a komoly következményeket, minden közösséget megfelelően kell tájékoztatni.

Nagyon fontos, hogy mindenki megkapja a szükséges védőoltásokat, de legalább ilyen fontos az is, hogy leszámoljunk a hiedelmekkel, hogy a figyelmet a tudományos érvekre és tényekre irányítsuk, és hogy legyen gondunk arra, hogy az egyes emberek életük összes szakaszában tisztában legyenek a védőoltások jelentőségével.

A gyermekkori immunizáció arányának növelése az Unióban

A Tanács 2011-ben következtetéseket adott ki a gyermekkori immunizációról, amelyben megállapította, hogy meg kell erősíteni a gyermekkori immunizációt az EU-ban. A Bizottság az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökséggel (EMA) karöltve az alábbi tevékenységekkel támogatja az uniós tagállamokat:

  • Tanácsot ad a bevált gyakorlatokra épülő intézkedésekkel kapcsolatban az olyan járványok kitörésekor, amelyek védőoltással megelőzhetőek lennének.
  • Egészségügyi programján keresztül immunizációs projekteket finanszíroz.
  • Javítja az átoltottság nyomon követésére vonatkozó adatokat (az EUVAC hálózaton keresztül).
  • Ösztönzi az egészségügyi dolgozók európai szövetségeit, hogy hívják fel a szülők figyelmét a gyerekkori immunizáció fontosságára.
  • Objektív és tényeken alapuló információkkal látja el az egészségügyi dolgozókat (pl. európai nyilvános értékelő jelentés).