Skip to main content
Public Health

Imunizarea copiilor

Vaccinarea este o modalitate sigură și eficientă prin care vă puteți proteja copiii împotriva anumitor boli infecțioase. În fiecare țară din UE există un program de vaccinare care prevede ce vaccinuri trebuie administrate în timpul copilăriei, la anumite vârste.

Însă numărul copiilor care nu sunt vaccinați rămâne ridicat, aceștia fiind expuși riscului de a contracta boli care le pot pune viața în pericol. De aceea, pentru a preveni consecințe grave, este esențial să ne asigurăm că fiecare comunitate este pregătită și, în același timp, bine informată.

Trebuie să combatem miturile pe această temă, să promovăm argumentele fondate pe date științifice și să ne asigurăm că cetățenii înțeleg importanța vaccinurilor în fiecare etapă a vieții și, în egală măsură, să le oferim acces echitabil la vaccinurile care îi pot proteja.

Creșterea ratei de imunizare a copiilor în UE

În 2011, Consiliul a subliniat necesitatea îmbunătățirii ratei de imunizare a copiilor în UE (Concluziile Consiliului privind imunizarea copiilor). Pentru aceasta, Comisia Europeană, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) acordă sprijin țărilor UE prin:

  • consiliere privind măsurile esențiale necesare pe durata epidemiilor de boli care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare
  • finanțarea de proiecte referitoare la imunizare, prin programul privind sănătatea
  • îmbunătățirea informațiilor privind monitorizarea acoperirii vaccinale (prin rețeaua EUVAC)
  • măsuri menite să încurajeze asociațiile europene din domeniul medical să participe la popularizarea programelor de vaccinare a copiilor în rândul părinților
  • furnizarea de informații obiective și documentate personalului medico-sanitar (ex. rapoartele europene publice de evaluare).