Ο εμβολιασμός είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική ως προς το κόστος μέθοδος προστασίας του πληθυσμού, ιδιαίτερα των νηπίων και παιδιών, από ορισμένες μολυσματικές ασθένειες. Όλες οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν προγράμματα εμβολιασμών, τα οποία συνιστούν τα εμβόλια που πρέπει να γίνονται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Παρόλα αυτά, πολλά παιδιά στην Ευρώπη δεν εμβολιάζονται με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή τους. Προκειμένου να προληφθούν σοβαρές επιπτώσεις, πρέπει να διασφαλιστεί ότι κάθε πληθυσμιακή ομάδα είναι όχι μόνο προετοιμασμένη, αλλά και σωστά ενημερωμένη.
Η κατάρριψη των μύθων, η προώθηση επιστημονικών επιχειρημάτων και η διασφάλιση ότι οι πολίτες κατανοούν τη σημασία των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής τους, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας όπως η ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια που είναι διαθέσιμα για την προστασία τους.
Βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού των παιδιών σε επίπεδο ΕΕ
Υλοποιώντας τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ανοσοποίηση στην παιδική ηλικία, που εγκρίθηκαν το 2011 και ορίζουν ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανοσοποίηση των παιδιών σε επίπεδο ΕΕ, η Επιτροπή (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στηρίζει τις χώρες της ΕΕ ως εξής:
- παρέχει συμβουλές για τα μέτρα που ενδείκνυνται κατά την εκδήλωση επιδημιών ασθενειών οι οποίες μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό
- χρηματοδοτεί έργα εμβολιασμού μέσω του Προγράμματος για την Υγεία
- βελτιώνει τα δεδομένα παρακολούθησης της εμβολιαστικής κάλυψης (μέσω του δικτύου EUVAC)
- ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές ενώσεις των επαγγελματιών υγείας να παροτρύνουν τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.
- παρέχει αντικειμενικές και τεκμηριωμένες πληροφορίες στους επαγγελματίες υγείας (π.χ. Ευρωπαϊκές δημόσιες εκθέσεις αξιολόγησης).