Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία (EHDS) αποτελεί βασικό πυλώνα της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και είναι ο πρώτος κοινός χώρος δεδομένων της ΕΕ σε συγκεκριμένο τομέα που αναδύεται από την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα.
Την άνοιξη του 2024 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία.
Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία:
- θα ενδυναμώσει τα άτομα ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο των δεδομένων που αφορούν την υγεία τους και θα διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ (πρωτογενής χρήση δεδομένων)
- θα προωθήσει μια πραγματική ενιαία αγορά για τα συστήματα ηλεκτρονικών μητρώων υγείας
- θα παρέχει ένα συνεκτικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύστημα για την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων υγείας για την έρευνα, την καινοτομία, τη χάραξη πολιτικής και κανονιστικές δραστηριότητες (δευτερογενής χρήση δεδομένων)
Με τον τρόπο αυτό, ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία θα επιτρέψει στην ΕΕ να επωφεληθεί πλήρως από τις δυνατότητες που προσφέρει μια ασφαλής και προστατευμένη ανταλλαγή, χρήση και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων υγείας προς όφελος των ασθενών, των ερευνητών, των φορέων καινοτομίας και των ρυθμιστικών αρχών.
Η εμπιστοσύνη αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία. Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία θα παρέχει ένα αξιόπιστο πλαίσιο τόσο για την ασφαλή πρόσβαση σε ευρύ φάσμα δεδομένων υγείας όσο και για την επεξεργασία τους. Βασίζεται στις εξής πράξεις:
- Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων
- Πράξη για τη διακυβέρνηση δεδομένων
- Πράξη για τα δεδομένα
- Οδηγία για τα συστήματα δικτύου και πληροφοριών
Ως οριζόντια πλαίσια, οι εν λόγω πράξεις προβλέπουν κανόνες που εφαρμόζονται και στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία θα παρέχει ειδικούς τομεακούς κανόνες, λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία των δεδομένων για την υγεία.
Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία θα περιλαμβάνει επίσης κανόνες εξαίρεσης για:
- την πρωτογενή χρήση: τα κράτη μέλη μπορούν να προσφέρουν πλήρη ρήτρα εξαίρεσης από τις υποδομές που πρόκειται να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία·
- τη δευτερογενή χρήση: το κείμενο περιλαμβάνει κανόνες εξαίρεσης που επιτυγχάνουν σωστή ισορροπία μεταξύ του σεβασμού των επιθυμιών των ασθενών και της διασφάλισης ότι διατίθενται τα κατάλληλα δεδομένα στα κατάλληλα άτομα για το δημόσιο συμφέρον.
Για την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία θα χρειαστούν σημαντικές εργασίες ανάπτυξης. Η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες αυτές συγχρηματοδοτώντας έργα όπως:
- το πιλοτικό σχέδιο HealthData@EU·
- την κοινή δράση Xt-EHR, η οποία παρέχει άμεσες επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη·
- αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών.
Η πρόταση κανονισμού για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία συνοδεύεται από ανακοίνωση της Επιτροπής. Είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που περιλάμβανε εκτίμηση επιπτώσεων και ανοικτή δημόσια διαβούλευση.
Περισσότερες πληροφορίες
- Δελτίο Τύπου
- Ερωτήσεις και Απαντήσεις
- Ενημερωτικό δελτίο
- Πρόταση κανονισμού — Ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία
- Ανακοίνωση της Επιτροπής
- Εκτίμηση επιπτώσεων
- Μελέτη που υποστηρίζει την εκτίμηση επιπτώσεων των επιλογών πολιτικής για μια πρωτοβουλία της ΕΕ σχετικά με έναν ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία
- Δημόσια διαβούλευση
- Αξιολόγηση των κανόνων των κρατών μελών της ΕΕ για τα δεδομένα υγείας υπό το πρίσμα του ΓΚΠΔ
- Μελέτη σχετικά με τα δεδομένα για την υγεία, την ψηφιακή υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη
- Μελέτη σχετικά με μια υποδομή και ένα οικοσύστημα δεδομένων για την υποστήριξη της εκτίμησης επιπτώσεων του ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία
- Βίντεο για την έξυπνη υγεία