Gå direkt till innehållet
Public Health

Folkhälsoportalens nyhetsbrev nr 232 – I fokus

Euripid hjälper länderna att planera sin sjukvård och ge patienterna tillgång till läkemedel

Helga Festøy, enhetschef vid det norska läkemedelsverket, talar om Euripid-samarbetet som hjälper nationella myndigheter att få information om läkemedelspriser och hålla koll på sina utgifter.

Vad är Euripid-samarbetet?

Euripid-samarbetet startade 2010 och är ett frivilligt samarbete mellan europeiska myndigheter med ansvar för prissättning och subvention av läkemedel. Tanken var att öka insynen i prissättningen genom att dela information och fördjupa myndigheternas samarbete och på så vis förbättra patienternas tillgång till läkemedel.

Vad är nytt och vilka planer har ni för i år?

I vårt första projekt 2010 tog vi fram en webbplats och en databas med aktuella prisuppgifter för alla förmånsberättigade läkemedel. Med stöd från folkhälsoprogrammet kommer vi att vidareutveckla databasen och bland annat lägga in uppgifter om försäljning av läkemedel. Vi vill också fördjupa samarbetet mellan läkemedelsaktörerna för att öka insynen och förbättra patienternas tillgång till läkemedel.

Vi planerar också att sprida resultaten från tidigare projekt ur ett nationellt perspektiv och dela ut en vägledning om extern referensprissättning. Vi kommer att fortsätta att samarbeta med och ge tekniskt stöd till Euripid-användarna och inrätta en ny dialogplattform för de viktigaste aktörerna.

Varför behövs det?

Alla utvecklade länder med ett offentligt sjuk- eller socialförsäkringssystem måste hålla koll på prissättningen så att läkemedlen har rimliga priser och patienterna får tillgång till dem. I många länder ersätts läkemedelskostnaderna av socialförsäkringen. Det är alltså inte patienterna eller läkarna som betalar, utan skattebetalarna. Det är förstås lättare att göra prisjämförelser om du har tillgång till alla prisuppgifter, och genom att använda Euripid-databasen kan länderna bättre anpassa förmånssystem, sjukvårdsplanering och budgetbehov. Forskarna kan också se om det finns kunskapsluckor och försöka hitta lösningar.

Vem deltar i Euripid?

Experter från ländernas behöriga myndigheterna och EU-kommissionen har tillgång till databasen. För att få tillgång till databasen måste länderna gå med på att lägga in sina egna uppgifter. Forskare kan också få tillgång till uppgifter från fall till fall. Norge har deltagit i Euripid sedan starten och har med tiden fått sällskap av myndigheterna i 25 andra länder. Jag tror att det ligger i allas intresse att läkemedelspriserna är rättvisa och att besluten fattas på ett öppet sätt. Människor måste förstås också vara säkra på att kunna hämta ut de mediciner de behöver på sitt lokala apotek och inte betala hela kostnaden.

På det norska läkemedelsverket utvärderar vi varje år omkring 70 procent av alla läkemedelspriser. Eftersom den norska kronans växelkurs gentemot euron kan variera kraftigt bidrar den årliga utvärderingen till att justera priserna upp eller ner, så att de hålls på en lämplig nivå. Euripid-databasen förenklar självklart prissättningen, men den hjälper också patienterna att få de läkemedel de behöver utan att bli ruinerade.

Åtgärder på EU-nivå

Kostnadseffektiv användning av läkemedel

EU-kommissionen – Hälsa och livsmedelssäkerhet

Nyheter

Euripids intressentplattform drar igång den 10 april 2019

Med stöd från EU:s nya folkhälsoprogram kommer Euripid-samarbetet att inrätta en ny plattform för dialog mellan de viktigaste aktörerna, bland annat OECD, WHO och EU-länderna.

Kommissionen publicerar landsrapporter inom den europeiska planeringsterminen 2019

I sitt meddelande från den 27 februari konstaterar kommissionen att hälso- och sjukvårdsreformerna inriktas på att göra vården mer effektiv, tillgänglig och uthållig. Många länder satsar också mer på förebyggande vård.

Kommissionen publicerar rapport om hur läkemedelsbranschen följer konkurrensreglerna

Rapporten från januari bekräftar att det krävs noggrann kontroll av hur läkemedelssektorn följer konkurrenslagstiftningen och ger flera exempel på hur bättre efterlevnad gör att patienterna i EU får tillgång till innovativa läkemedel till rimligt pris.

Euripid publicerar rekommendationer om extern referensprissättning

Euripid-samarbetet publicerar sin vägledning om extern referensprissättning för att hjälpa ländernas myndigheter att undvika eller mildra eventuella negativa effekter på patienternas tillgång till läkemedel.

2018 års åldranderapport visar att ny teknik kan ge högre hälso- och sjukvårdskostnader

I rapporten konstateras att icke demografiska faktorer, särskilt ny medicinsk teknik, kommer att vara en av de viktigaste faktorerna för ökande hälso- och sjukvårdsutgifter om tidigare tendenser håller i sig.

Missa inte! WHO-konferens om prissättning och subvention av läkemedel i Wien den 23–24 oktober 2019

Konferensen handlar om modeller för prissättning och subventioner så att patienterna får tillgång till läkemedel och anordnas av WHO:s samarbetscentrum för prissättning och subvention av läkemedel.

Projekt inom folkhälsoprogrammet

EU stöder OECD-projekt om tillgång till läkemedel

Med stöd från EU:s folkhälsoprogram har OECD genomfört flera projekt för att kartlägga hur länderna kan skapa system för kostnadseffektiva läkemedel och bättre förbereda sig för förändringar på marknaden.

Läs mer

Direktivet om insyn i läkemedelspriser

EU:s direktiv ska se till att nationella beslut om prissättning och subventioner fattas på ett öppet sätt och inte stör den inre marknaden för läkemedel.

Yttande om innovativa betalningsmodeller för dyra innovativa läkemedel

Yttrandet har tagits fram av den oberoende expertpanelen för effektiva hälsoinvesteringar.