Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Public Health

Ενημερωτικό δελτίο Υγεία-ΕΕ 240 - Ειδικό θέμα

Δέκα δράσεις με στόχο τον εμβολιασμό όλων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διοργάνωσαν παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου με σκοπό να αντιστραφεί η εξάπλωση των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να σταματήσει η διάδοση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό. Οι συζητήσεις συνοψίζονται στις ακόλουθες δράσεις και τα διδάγματα.

Όλοι θα πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν από τη δυνατότητα εμβολιασμού. Παρά τη διαθεσιμότητα ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, η έλλειψη πρόσβασης, οι ελλείψεις σε εμβόλια, η παραπληροφόρηση, ο εφησυχασμός ως προς τους κινδύνους της νόσου, η μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού στην αξία των εμβολίων και οι αποεπενδύσεις υπονομεύουν τα ποσοστά εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο εμβολιασμός αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα οφέλη που προέκυψαν από τον εμβολιασμό, αλλά και να αναλάβουμε περισσότερες και καλύτερες ενέργειες για τη δημιουργία αποτελεσματικών και δίκαιων συστημάτων υγείας και τη μείωση των επιπτώσεων και της οδύνης που προκαλούν ασθένειες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να γίνουν επίσης οι απαραίτητες επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης με σκοπό την αντιμετώπιση των ακάλυπτων ιατρικών αναγκών μέσω της δημιουργίας νέων εμβολίων και της βελτίωσης των υφιστάμενων εμβολίων.

Διδάγματα και δράσεις που απαιτούνται για τον εμβολιασμό για όλους και την εξάλειψη νόσων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό:

  1. Να προωθήσουμε μια παγκόσμια πολιτική ηγεσία και δέσμευση για τον εμβολιασμό και να οικοδομήσουμε αποτελεσματική συνεργασία και εταιρικές σχέσεις -σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τις υγειονομικές αρχές, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, την κοινωνία των πολιτών, τις κοινότητες, τους επιστήμονες και τη βιομηχανία- με στόχο την προστασία όλων των πολιτών μέσω της διατήρησης υψηλών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης.
  2. Να διασφαλίσουμε ότι όλες οι χώρες διαθέτουν και εφαρμόζουν εθνικές στρατηγικές ανοσοποίησης και να ενισχύσουμε την οικονομική βιωσιμότητά τους, σύμφωνα με την πρόοδο προς την καθολική κάλυψη της υγείας, μην αφήνοντας κανέναν πίσω.
  3. Να δημιουργήσουμε ισχυρά συστήματα επιτήρησης για ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, ιδίως τις ασθένειες που υπόκεινται σε παγκόσμιους στόχους περιορισμού και εξάλειψης.
  4. Να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό, να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό και να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.
  5. Να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών, έτσι ώστε να αυξηθεί η παρακολούθηση των επιδόσεων των προγραμμάτων εμβολιασμού.
  6. Να στηρίξουμε τις ερευνητικές προσπάθειες για τη συνεχή παραγωγή δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και τον αντίκτυπο των προγραμμάτων εμβολιασμού.
  7. Να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων νέων μοντέλων χρηματοδότησης και κινήτρων, στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία με σκοπό νέα ή βελτιωμένα συστήματα εμβολιασμού.
  8. Να μετριάσουμε τους κινδύνους της έλλειψης εμβολίων μέσω της βελτίωσης των συστημάτων διαθεσιμότητας, παρακολούθησης, πρόβλεψης, αγοράς, διανομής και δημιουργίας αποθεμάτων εμβολίων καθώς και μέσω της συνεργασίας με τη βιομηχανία παραγωγής και όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διανομής, ώστε να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή να αυξάνεται η υφιστάμενη παραγωγική ικανότητα.
  9. Να ενθαρρύνουμε τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικές, διαφανείς και αντικειμενικές πληροφορίες στο κοινό και να μάχονται κατά των ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών, μεταξύ άλλων, μέσω της συνεργασίας με πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογικές εταιρείες.
  10. Να εναρμονίσουμε και να ενσωματώσουμε τον εμβολιασμό στο παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης για την υγεία και την ανάπτυξη, μέσω μιας ανανεωμένης ατζέντας για την ανοσοποίηση για το 2030.

Δραστηριότητες σε επίπεδο ΕΕ

Εμβολιασμός

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Υγεία και Ασφάλεια των Τροφίμων

Ειδήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΠΟΥ συνδιοργανώνουν την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για τον εμβολιασμό στις 12 Σεπτεμβρίου 2019

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Τedros Adhanom Ghebreyesus, οι οποίοι προσέδωσαν υψηλού επιπέδου προβολή και πολιτική υποστήριξη στο θέμα του εμβολιασμού.

Το εμβόλιο κατά του HPV θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από 100.000 καρκίνους, σύμφωνα με έκθεση για τη δημόσια υγεία στην Αγγλία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV θα μπορούσε να αποτρέψει πάνω από 64.000 καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και περίπου 50.000 καρκίνους εκτός του τραχήλου έως το 2058.

Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον εμβολιασμό;

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Μαρτίου 2019 έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις αντιλήψεις των Ευρωπαίων για ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τις εμπειρίες τους από εμβολιασμό και τις πηγές πληροφόρησης για τα εμβόλια, μεταξύ άλλων.

Η ιλαρά θα εξακολουθήσει να μεταδίδεται εφόσον υπάρχουν σημαντικά κενά ανοσοποίησης και ανεπαρκής κάλυψη εμβολιασμού

Σε πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ο διευθυντής του ECDC κ. Andrea Ammon έγραψε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες αυτής της επιδημίας, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί: μεγάλος αριθμός ατόμων ευπρόσβλητων από ιλαρά, υψηλό ποσοστό ιλαράς μεταξύ βρεφών και ενηλίκων και οι συνεχείς πιθανότητες των εισαγωγών.

Συμφωνία για ενιαία δράση από τα μέλη του ΠΟΥ - Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης - Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον εμβολιασμό 2015-2020

Το σχέδιο 2014, που εγκρίθηκε από τις χώρες μέλη του ΠΟΥ/Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης, καθόριζε περιφερειακούς στόχους για την ανοσοποίηση και τον έλεγχο των ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, για το διάστημα 2015 - 2020 και μετά, με τον καθορισμό στόχων, τομέων δράσης προτεραιότητας και δεικτών.

Διαβάστε ολόκληρο το σχέδιο παγκόσμιας δράσης για τον εμβολιασμό 2011-2020 ή περιλήψεις των τμημάτων

Το Παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τα εμβόλια - που εγκρίθηκε από τα 194 κράτη μέλη της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία τον Μάιο 2012 - αποτελεί ένα πλαίσιο για την πρόληψη εκατομμυρίων θανάτων έως το 2020 μέσω της πιο δίκαιης πρόσβασης σε υπάρχοντα εμβόλια για άτομα από κάθε κοινότητα.

20 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν το σωτήριο εμβόλιο κατά της ιλαράς, της διφθερίτιδας και του τετάνου το 2018

Περισσότερα από ένα στα δέκα παιδιά δεν έκαναν τα σωτήρια εμβόλια κατά της ιλαράς, της διφθερίτιδας και του τετάνου το 2018, σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΠΟΥ και της UNICEF.

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν βελτιωθεί η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΠΟΥ

Το ενημερωτικό δελτίο παρέχει στοιχεία και αριθμούς σχετικά με την ανοσοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 19,4 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα του ενός έτους δεν έκαναν το εμβόλιο DTP3.

Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται παγκοσμίως οδήγησαν σε ρεκόρ ορόσημο για την πολιομυελίτιδα και την ανοσοποίηση

Μετά την εισαγωγή του αδρανοποιημένου εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας στη Ζιμπάμπουε και τα συνήθη προγράμματα ανοσοποίησης της Μογγολίας με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI), όλες οι χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των 73 χωρών που στηρίζει η GAVI, έχουν πλέον καθιερώσει τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της νόσου.

Ο ΠΟΥ προσφέρει δωρεάν μαθήματα σε επαγγελματίες των οποίων η εργασία συνδέεται με θέματα ασφάλειας των εμβολίων

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η διαμόρφωση κοινής αντίληψης μεταξύ των επαγγελματιών των οποίων η εργασία συνδέεται με θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοσηλευτές/μαίες/εργαζομένους στον τομέα της υγείας, καθώς και σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, υπευθύνους προγραμμάτων και τεχνικούς υπαλλήλους.

Το διοικητικό συμβούλιο της GAVI εγκρίνει νέα στρατηγική υψηλού επιπέδου για το 2021-2025 με στόχο να μην μείνει κανείς πίσω όσον αφορά την ανοσοποίηση

Στις 27 Ιουνίου 2019, το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) ενέκρινε μια νέα στρατηγική για την καθοδήγηση των εργασιών της για το 2021-2025, δίνοντας προτεραιότητα σε κοινότητες που δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες ανοσοποίησης, όπως οι υποβαθμισμένες γειτονιές πόλων, οι απομακρυσμένες περιοχές και οι ζώνες όπου επικρατούν συγκρούσεις.

Άλλοι ενδιαφέροντες σύνδεσμοι