Skip to main content
Public Health

Humaan papillomavirus (HPV)

Voor vrouwen in de EU van 15 tot 44 jaar is baarmoederhalskanker na borstkanker de meestvoorkomende vorm van kanker. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door bepaalde stammen van het humaan papillomavirus (HPV). Uit verschillende onderzoeken blijkt dat HPV wordt aangetroffen bij ruim 90% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Er zijn vaccins die besmetting met de soorten HPV die het vaakst kanker veroorzaken, kunnen verhinderen. Landen met een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker hebben het aantal ziekte- en sterfgevallen flink teruggedrongen.

EU-vergunning - drie HPV-vaccins

Na het groene licht van het wetenschappelijk comité van het Europees Geneesmiddelenbureau heeft de EU toestemming gegeven om drie HPV-vaccins op de markt te brengen, die infecties voorkomen met de meest voorkomende HPV-stammen die baarmoederhalskanker veroorzaken:

Wat doet het ECDC op het vlak van HPV?

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) verstrekt informatie over HPV en baarmoederhalskanker.

Kankerscreening

De HPV-vaccins bieden geen 100 % bescherming tegen baarmoederhalskanker en vaccinatie kan de bestaande baarmoederhalskankerscreening niet vervangen. De nationale overheden in de EU-landen worden aangemoedigd om te zorgen voor een systematisch bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker door middel van uitstrijkjes en pas daarna HPV-vaccinatie in te voeren. Bij dit bevolkingsonderzoek moet rekening worden gehouden met de Europese richtlijnen voor baarmoederhalskankerscreening en diagnose.