Altistuminen tupakansavulle johti EU:ssa vuonna 2002 arviolta yli 79 000 aikuisen kuolemaan. Valtaosa heistä altistui savulle kotonaan (72 000) ja osa työpaikalla (7 300). Menehtyneistä 19 000 oli tupakoimattomia.
Vuoden 2009 maaliskuussa suoritetussa Eurobarometri-kyselyssä 84 % EU-kansalaisista kannatti savuttomia toimistoja ja muita sisätyöympäristöjä, 79 % savuttomia ravintoloita ja 61 % savuttomia baareja ja pubeja.
EU:n kansalaisten suojeleminen ympäristön tupakansavulta
Vuonna 2009 annetulla neuvoston suosituksella tiukennettiin savuttomia ympäristöjä ja julkisten tilojen savuttomuutta koskevaa lainsäädäntöä ja tehostettiin tupakoinnin torjuntaa koskevaa yhteistyötä EU:ssa.
Vuoden 2013 täytäntöönpanoraportin mukaan 17 EU-maassa oli kattava savuttomuuslainsäädäntö. Tiukimmat lait ovat Bulgariassa, Espanjassa, Irlannissa, Kreikassa, Maltalla ja Unkarissa, joissa tupakointi on vähäisin poikkeuksin kielletty kokonaan suljetuissa julkisissa tiloissa, julkisessa liikenteessä ja työpaikoilla.
Tupakoinnin sääntely EU-maissa
Euroopan komissio julkaisi helmikuussa 2013 raportin, jossa tarkasteltiin savuttomista ympäristöistä annetun neuvoston suosituksen (2009) noudattamista. Raportista käy ilmi, että tupakoinnin sääntely vaihtelee EU-maittain:
- Kaikki EU-maat ovat hyväksyneet toimenpiteitä kansalaisten suojelemiseksi tupakansavulta. Kansallisten toimenpiteiden laajuus vaihtelee kuitenkin suuresti.
- Joissakin EU-maissa on osoittautunut hankalaksi valvoa monimutkaisen, paljon poikkeuksia sisältävän lainsäädännön täytäntöönpanon noudattamista.
- Tupakansavulle altistuneiden EU-kansalaisten määrä väheni esimerkiksi baarien ja pubien asiakkaiden osalta selvästi neuvoston suosituksen tavoiteaikataulussa vuodesta 2009 (46 %) vuoteen 2012 (28 %). Ravintola-asiakkaiden osalta määrä väheni 31 %:sta 14 %:iin.
- Belgia, Espanja ja Puola ovat esimerkkejä maista, joissa kattavan lainsäädännön antaminen johti passiivisen tupakoinnin voimakkaaseen vähenemiseen lyhyessä ajassa.
- Savuttomuuslainsäädännön terveysvaikutukset ovat välittömiä. Esimerkiksi sydänkohtaukset ja hengityselinongelmat vähenevät. Talouteen lainsäädäntö vaikuttaa joko positiivisesti tai neutraalisti.
Myös Eurobarometri-tutkimuksissa arvioidaan anniskelu- ja ruokaravintoloiden asiakkaiden altistumista tupakansavulle. Tuoreimpien tietojen (2017) mukaan tupakansavulle altistuneiden asiakkaiden määrä oli vähentynyt 20 %:iin baareissa ja pubeissa ja 9 %:iin ravintoloissa.
Lisätietoa tupakoinnin sääntelystä seuraavissa raporteissa:
- Yksityiskohtainen katsaus EU-lainsäädäntöön
- Taulukko tupakkalainsäädännöstä ja sen täytäntöönpanosta EU:ssa
- Raportti suosituksen noudattamisesta jäsenmaissa
Neuvoston suositus
Neuvoston suositus savuttomista ympäristöistä hyväksyttiin kuulemis- ja lainsäädäntöprosessin jälkeen 30. marraskuuta 2009. Siinä kehotettiin EU-maita
- antamaan ja panemaan täytäntöön lakeja kansalaisten suojelemiseksi tupakansavulta sisätiloissa sijaitsevilla työpaikoilla, julkisissa paikoissa ja julkisissa liikennevälineissä kolmen vuoden kuluessa suosituksen antamisesta
- tehostamaan savuttomuuslainsäädäntöä tukitoimin, esim. suojelemalla lapsia, kannustamalla tupakoijia tupakoinnin lopettamiseen ja lisäämällä savukerasioihin kuvallisia varoituksia
- lujittamaan EU-tason yhteistyötä perustamalla tupakoinnin torjuntaan erikoistuneiden kansallisten tietokeskusten verkosto.
Neuvoston suosituksen tarkistaminen
Kerro mielipiteesi -sivustolla käynnistettiin kannanottopyyntö, johon oli mahdollista toimittaa palautetta 22. kesäkuuta – 20. heinäkuuta 2022.
Maaliskuussa 2023 käynnistettiin kohdennettuja kuulemisia, joihin osallistui jäsenvaltioiden edustajia sekä kansalaisjärjestöjen, tupakkateollisuuden, hotelli- ja ravintola-alan, kuluttaja- ja ammattijärjestöjen sekä koulutus-, urheilu- ja kulttuuriyhteisöjen edustajia.
Komission ehdotus neuvoston suositukseksi savuttomista ja aerosoleista vapaista ympäristöistä hyväksyttiin komissiossa 17. syyskuuta 2024.
Suosituksessa kehotetaan jäsenvaltioita ulottamaan savuttomia ympäristöjä koskeva politiikka keskeisiin ulkotiloihin ja sisällyttämään suosituksen piiriin uudet tuotteet, kuten sähkösavukkeet ja kuumennettavat tupakkatuotteet.
Suosituksen päätavoitteena on suojella paremmin erityisesti lapsia ja nuoria EU:ssa ympäristön tupakansavulta ja aerosoleilta. Samalla pyritään myös vähentämään perinteisten tupakkatuotteiden ja uusien tuotteiden käyttöä ja tekemään siitä epänormaalia sekä torjumaan nikotiiniriippuvuutta.
Lisätietoja:
- Ehdotus neuvoston suositukseksi savuttomista ja aerosoleista vapaista ympäristöistä ja neuvoston suosituksen 2009/C 296/02 korvaamisesta
- Komission yksiköiden valmisteluasiakirja – Oheisasiakirja ehdotukseen neuvoston suositukseksi savuttomista ja aerosoleista vapaista ympäristöistä ja neuvoston suosituksen 2009/C 296/02 korvaamisesta
- Sidosryhmäkuuleminen – tiivistelmäraportti
Lehdistötiedotteet
- Komissio suosittaa savuttomia ympäristöjä koskevien toimenpiteiden tehostamista kansanterveyden suojelun parantamiseksi
- Kysymyksiä ja vastauksia: Päivitetty suositus savuttomista ympäristöistä
- Raportti savuttomista ympäristöistä sekä tupakkatuotteiden ja vastaavien tuotteiden mainonnasta
- Ympäristön tupakansavulle altistuminen vähentynyt EU:ssa
- Kysymyksiä ja vastauksia tupakoinnin torjunnasta EU:ssa
- Komission tavoitteena savuton Eurooppa vuoteen 2012 mennessä
- Komission ehdotus savuttomista ympäristöistä: kysymyksiä ja vastauksia