Siirry pääsisältöön
Public Health

Influenssa

Rokottaminen on olennaisen tärkeää ihmisten suojaamisessa influenssalta. EU:n alueella influenssarokotteilla ehkäistään vuosittain arviolta 37 000 kuolemantapausta.

Influenssarokotuksen ottamista suositellaan vahvasti kaikille riskiryhmiin kuuluville, joita ovat vanhukset, lapset ja raskaana olevat naiset sekä sellaiset aikuiset, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä tai pitkäaikaissairauksia. Heillä on muita suurempi riski saada influenssan vaikea muoto.

Kausirokotteet

Koska kausi-influenssavirukset muuttuvat joka vuosi, rokotteita on uudistettava vuosittain, jotta ne olisivat tehokkaita. Euroopan komissio laati vuonna 2014 valmisteluasiakirjan, joka sisältää väliarvioinnin kausi-influenssarokotuksia koskevan neuvoston suosituksen täytäntöönpanosta. Suosituksessa kehotetaan EU-maita antamaan kausi-influenssarokotus joka vuosi 75 %:lle riskiryhmiin kuuluvista.

Komissio varmistaa osaltaan, että kansalaiset saavat turvallisia ja tehokkaita rokotteita. Tätä varten se tekee yhteistyötä seuraavien tahojen kanssa:

Pandemiarokotteet

Pandemian ilmetessä Euroopan komissio avustaa EU-maita rokottamiseen liittyvien toimien koordinoinnissa. Komissio esimerkiksi auttoi EU-maita laatimaan kansallisia rokotusstrategioita H1N1-influenssapandemiaa (ns. sikainfluenssa) vastaan vuonna 2009.

Euroopan komissio ja 15 EU-maata allekirjoittivat 29.3.2019 Seqirus-lääkeyhtiön kanssa puitesopimukset influenssapandemiarokotteiden tuotannosta ja toimituksista lääketieteellisiä vastatoimia koskevan EU:n yhteishankintasopimuksen mukaisesti. Sopimuksilla varmistetaan ennen muuta se, että näiden maiden kansalaiset saavat tarvittaessa rokotuksen influenssapandemiaa vastaan. Sopimusten allekirjoittajamaissa asuu noin puolet EU:n väestöstä.

Lisätietoa

Rokote voidaan kehittää vasta viruksen tunnistamisen jälkeen, mikä voi kestää useita kuukausia. Komissio on tehnyt Euroopan lääkeviraston (EMA) kanssa yhteistyötä, jonka tavoitteena on nopeuttaa uusien lääkkeiden myyntilupien myöntämistä pandemiatapauksissa.

Komissio on niin ikään mukana rokotteiden haittavaikutusten seurantajärjestelmän kehitystyössä, johon osallistuu myös EMA, Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ja muita alan organisaatioita.

Latest updates