Direct la conținutul principal
Public Health

Gripa

Vaccinarea are un rol esențial în protecția împotriva gripei. În Uniunea Europeană, se estimează că, în fiecare an, vaccinarea împotriva gripei sezoniere previne până la 37 000 de decese.

Vaccinarea împotriva gripei este foarte recomandată pentru grupurile de risc, care sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă de boală: persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii și adulții cu sisteme imunitare slăbite sau cu boli cronice.

Vaccinuri sezoniere

Virusurile care provoacă gripa sezonieră evoluează în fiecare an. De aceea, este necesar să ne vaccinăm în fiecare an. În 2014, Comisia Europeană a publicat un document de lucru care oferă o analiză intermediară a stadiului punerii în aplicare a recomandării Consiliului privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere, îndemnând statele membre ale UE să se angajeze să asigure anual o acoperire vaccinală împotriva gripei sezoniere de 75 % pentru grupurile de risc.

Pentru a le garanta cetățenilor acces la vaccinuri sigure și eficiente, Comisia colaborează cu:

Vaccinuri pandemice

În cazul unei pandemii, Comisia asistă statele membre în coordonarea reacției lor, inclusiv prin măsuri referitoare la vaccinuri. De exemplu, în 2009, Comisia a contribuit la dezvoltarea unor strategii naționale de vaccinare împotriva gripei pandemice H1N1 („gripa porcină”).

La 29 martie 2019, 15 state membre și Comisia Europeană au semnat contracte-cadru cu compania Seqirus, pentru producția și furnizarea de vaccinuri antigripale pandemice, în cadrul Acordului privind achizițiile publice comune de contramăsuri medicale. În cazul unei pandemii de gripă, aceste contracte garantează în primul rând accesul cetățenilor UE la vaccinurile antigripale pandemice în aceste state membre, care totalizează aproximativ jumătate din populația UE.

Informații suplimentare:

Întrucât dezvoltarea unui vaccin nu poate avea loc decât după ce a fost identificat virusul (ceea ce poate dura câteva luni), Comisia, împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a luat măsuri pentru a accelera procedura de autorizare a introducerii pe piață, de îndată ce se declară o pandemie.

De asemenea, Comisia colaborează cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și cu alte părți interesate relevante pentru a crea un sistem eficace de monitorizare a reacțiilor adverse ocazionate de utilizarea vaccinului.