Gå til hovedindholdet
Public Health

Nyhedsbrevet Sundhed-EU nr. 242 – Fokus

EU's sundhedspris belønner initiativer, der hjælper unge med at få en sund start i livet

EU-kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis, præsenterer EU's sundhedspris den 17. oktober 2019 på det årlige møde i platformen for sundhedspolitik i Bruxelles. Dette års pris er en anerkendelse af initiativer, der hjælper børn og unge med at få en sund start i livet ved at fastholde en sund kropsvægt, spise nærende kost og være mere fysisk aktiv.

Hvorfor blev bekæmpelse af fedme og overvægt blandt unge valgt som årets tema?

På trods af indsatsen på europæisk plan for at vende den stigende tendens er den andel af befolkningen, der er overvægtige eller fede, foruroligende høj for både voksne og børn og unge. Særligt foruroligende er det forhold, at fysisk aktivitet har tendens til at falde mellem 11 og 15 år i de fleste europæiske lande. Problemer med overvægt, fedme og fysisk inaktivitet har tendens til at begynde i barndommen og rammer ofte i uforholdsmæssig grad ugunstigt stillede socioøkonomiske grupper.

Der er et påtrængende behov for en ambitiøs indsats for ikke blot at mindske de menneskelige lidelser, men også mindske den store økonomiske byrde ved fedme, styrke de nationale social- og sundhedssystemer og fremme produktiviteten og væksten i økonomien, herunder at sikre en sund arbejdsstyrke i fremtiden.

Hvorfor blev EU's sundhedspris udvidet til også at omfatte byer og skoler samt ngo'er i år?

For at forebygge og mindske fedme hos børn og unge voksne i EU er vi nødt til at samarbejde på forskellige niveauer. Den rolle, som byer, NGO'er og skoler spiller, er at bringe politiske beslutningstagere og borgere sammen, og de spiller en afgørende rolle med hensyn til at oplyse børn om farerne ved usunde fødevarer og en stillesiddende livsstil og fremme forebyggelse som den bedste politik.

Det er her, at byer, ngo'er og skoler opfordres til at handle og interagere med andre aktører i børns omgivelser for at stoppe denne bekymrende tendens.

Derfor sætter EU's sundhedspris 2019 fokus på initiativer fra byer, ngo'er og skoler, der har bidraget til høje standarder for sundhed i EU gennem forebyggelse og reduktion af fedme blandt børn og unge. Juryen har den udfordrende opgave at udvælge blot tre vinderinitiativer, men jeg vil gerne understrege, at det vigtigste ikke er at vinde, men at vi alle samarbejder for at bekæmpe fedme.

Vi ønsker vores børn lykke, sundhed og succes, men som voksne er vi nødt til at gøre mere end at ønske disse ting for dem, vi må træffe de rette valg for at forhindre, at de bliver overvægtige eller svært overvægtige. De fortjener vores stærke engagement og beslutsomme indsats. Lad os bryde den onde cirkel af fedme blandt børn sammen og nu.

Aktiviteter på EU-plan

EU's platform for sundhedspolitik

EU-Kommissionen – Sundhed og fødevaresikkerhed

Nyheder

Deltag i det årlige møde i EU's platform for sundhedspolitik og overrækkelsen af EU's sundhedspris via webstream!

Kommissær Vytenis Andriukaitis vil lede prisoverrækkelsen den 17. oktober 2019 i Bruxelles. Platformens årlige møde følger med en interaktiv rundbordsdiskussion, der er åben for alle, herunder onlineseere, og fremlæggelsen af de fælles erklæringer i 2019 og 2020.

Stem nu for de tematiske netværk i 2020!

EU-platformen for sundhedspolitik er vært for mindst tre tematiske netværk hvert år under ledelse af interessenter på sundhedsområdet og valgt af brugere af platformen for sundhedspolitik. Disse midlertidige netværk udarbejder fælles erklæringer på et politikområde af fælles interesse. Afstemningen slutter den 6. november 2019.

Se de tematiske netværks 2019-webinarer og tilslut dig de fælles erklæringer fra 2019!

Cyklussen nærmer sig sin afslutning, og de endelige fælles erklæringer vil blive fremlagt på det årlige møde i EU's platform for sundhedspolitik den 17. oktober 2019. Du kan stadig nå at se alle webinarer fra de tematiske netværk 2019 og tilslutte dig deres fælles erklæringer!

EU's platform for sundhedspolitik har nu over 5 700 registrerede brugere – slut dig til dem!

Siden oprettelsen i 2016 er platformen vokset til over 5 700 registrerede brugere fra næsten 70 forskellige fokusområder. Du kan slutte dig til disse interessenter, ngo'er, forskere, patientorganisationer og andre ved at melde dig til netværket og udveksle idéer med dem!

Se, hvilke initiativer der er indstillet til EU's sundhedspris 2019!

Europa-Kommissionen har udvalgt tre kortlistede initiativer pr. kategori til EU's sundhedspris 2019 for byer, ngo'er og skoler, der går efter at forebygge og mindske fedme blandt børn og unge (6-18 år). Vinderne offentliggøres den 17. oktober 2019.

Find tidligere vindere på andre områder, fra Ebola til vaccination

EU's sundhedspris blev lanceret i 2015, og emnet var ebola. Siden da har der været sat fokus på antimikrobiel resistens, vaccination, forebyggelse af rygning og fedme og overvægt blandt unge. De udvalgte initiativer fungerer fortsat som reference på disse områder.

EU's sundhedspris 2019 støtter EU's handlingsplan om fedme blandt børn 2014-2020

Handlingsplanen opstiller prioriterede indsatsområder og foreslår mulige foranstaltninger. Den foreslår også, hvordan man kollektivt kan følge med i, hvilke fremskridt der er gjort.

Skolefrugt-, grøntsags- og skolemælksordningerne støtter også dette års mål for EU's sundhedspris

Mange unge i EU spiser ikke den rigtige form for mad, som skal støtte deres vækst og sundhed. EU's sundhedspris for 2019 og denne plan om uddeling af frugt, grøntsager og mælk til skolebørn sigter mod at hjælpe dem på rette spor og mindske fedme.

Vil du også være vært for et webseminar om EU's platform for sundhedspolitik?

Vil du have hjælp fra teamet bag EU's platform for sundhedspolitik, så du kan organisere et webinar om platformen? Send dit forslag til sante-hppatec [dot] europa [dot] eu (sante-hpp[at]ec[dot]europa[dot]eu)!

Andre interessante links

Portal for erfaringsudveksling

Ligesom EU's sundhedspris fremmer forbilledlige initiativer på sundhedsområdet, udgør portalen en kvikskranke for god praksis, der udvælges af styringsgruppen for forebyggelse og fremme. Der kan også sendes eksempler på god praksis til portalen til vurdering.