Ugrás a fő tartalomra
Public Health

Egészség–EU Hírlevél, 242. szám – Fókuszban

Az Európai Uniós Egészségügyi Díj idén azokat a kezdeményezéseket jutalmazza, amelyek az egészséges életmódot népszerűsítik a gyerekek körében

A Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa, Vytenis Andriukaitis az európai uniós egészségpolitikai platform éves ülésén, 2019. október 17-én, Brüsszelben fogja bejelenteni az Európai Uniós Egészségügyi Díj nyerteseit. A díj idén azokat a kezdeményezéseket jutalmazza, amelyek segítik felkészíteni a gyereket és a fiatalokat az egészséges életmódra, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással és több testmozgással megtartsák az optimális testsúlyukat.

Miért választották az idei díj témájául a fiatalkori elhízás elleni küzdelmet?

A túlsúlyosság és az elhízás úgy a felnőttek, mint a fiatalok és a gyerekek körében aggasztó méreteket ölt – hiába próbáljuk ezt a növekvő tendenciát Európában visszafordítani. Különösen nyugtalanító az a tény, hogy a legtöbb európai országban a testmozgás 11–15 éves korban drámai mértékben lecsökken. A túlsúlyossággal, az elhízással és a testmozgással kapcsolatos problémák általában gyerekkorban kezdődnek, és gyakran sokkal inkább érintik a hátrányos helyzetű társadalmi-gazdasági rétegeket.

Ambiciózus intézkedésekre van tehát sürgősen szükségünk, hogy csökkentsük az ezzel járó emberi szenvedést és az elhízás gazdasági terheit egyben. E probléma kezelése segít abban, hogy megszilárdítsuk a tagállamok egészségügyi és társadalmi rendszereit, előmozdítsuk a termelékenységet és a gazdasági növekedés, valamint gondoskodjunk az egészséges jövőbeli munkaerőről.

Miért döntöttek úgy, hogy az idei díjra iskolák és városok is benevezhetnek?

Ahhoz, hogy megelőzzük és csökkentsük a gyerekkori és a fiatalkori elhízást az Európai Unióban, különböző szintű együttműködésre van szükség. A városok, a civil szervezetek és az iskolák összekötő szerepet játszanak a döntéshozók és a lakosság között. Alapvető feladatuk továbbá, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód veszélyeire, és a megelőzés fontosságára.

Itt van szükség a városokra, a civil szervezetekre és az iskolákra, hogy más érdekeltekkel is együttműködve gátat szabjanak ennek az aggasztó tendenciának.

A 2019. évi Európai Egészségügyi Díj a városok, a civil szervezetek és az iskolák olyan kezdeményezéseit fogja előtérbe állítani, amelyek a gyerekkori/fiatalkori elhízás megelőzése és csökkentése révén hozzájárultak a közegészség javításához. A zsűrinek nehéz a feladata, hiszen csak három kezdeményezést jutalmazhat. Szeretném azonban leszögezni, hogy nem a győzelem számít, hanem az, hogy az elhízás problémájának orvoslásán mindannyian együtt dolgozzunk.

Természetesen mindannyian azt akarjuk, hogy gyermekeink boldogok, egészségesek és sikeresek legyenek. Az óhaj azonban nem elég – tennünk is kell ezért. Idejekorán meg kell hoznunk a helyes táplálkozási és életmódbeli döntéseket számukra, hogy egészségesen nőjenek fel és ne essenek bele az elhízás csapdájába. Gyermekeink érdeke azt kívánja, hogy határozottan fellépjünk ezen a területen. Szüntessük meg most, együtt a gyermekkori elhízás problémájának ördögi körét!

Uniós szintű tevékenységek

Európai uniós egészségpolitikai platform

Európai Bizottság – Egészségügy és élelmiszer-biztonság

Hírek

Kövesse a neten az európai uniós egészségpolitikai platform éves ülését és az Európai Uniós Egészségügyi Díjának átadást!

Vytenis Andriukaitis biztos 2019. október 17-én, Brüsszelben fogja átadni a díjat. A platform éves ülését kerekasztal-beszélgetés követi, amelyen bárki részt vehet, még az online nézők is. Az eseményt a 2019. és a 2020. évi közös nyilatkozat előterjesztése zárja.

Szavazzon a 2020. évi tematikus hálózatokra!

Az európai uniós egészségpolitikai platform évente legalább három, egészségügyi szereplők által irányított tematikus hálózatnak ad helyet, amelyeket a platform felhasználói választanak ki. Ezek az ideiglenes hálózatok közös nyilatkozatokat terjesztenek elő egy közös érdekű szakpolitikai területen. Szavazni 2019. november 6-ig lehet.

Nézze meg a 2019-es tematikus hálózati ciklus webináriumait és hagyja jóvá a 2019. évi közös nyilatkozatokat!

A ciklus a végéhez közeledik. A közös nyilatkozatok végleges változatait az európai uniós egészségpolitikai platform éves ülésén mutatják be, 2019. október 17-én. Még meg lehet nézni a 2019. évi tematikus hálózati ciklus webináriumait és jóvá lehet hagyni a közös nyilatkozatokat!

Az európai uniós egészségpolitikai platformra már több mint 5700 felhasználó regisztrált – regisztráljon Ön is!

Létrehozása óta (2016) a platformon közel 70 különböző területről regisztráltak, összesen 5700-an. Regisztráljon Ön is! Csatlakozzon a hálózat tagjaihoz – egészségügyi szereplőkhöz, civil szervezetekhez, kutatókhoz, betegképviseleti szervezetekhez stb. – és vegyen részt az eszmecserékben!

Olvassa el, mely kezdeményezésekkel neveztek be a 2019. évi Európai Uniós Egészségügyi Díjra!

Az Európai Bizottság kiválasztotta, mely szervezetek jutottak tovább a 2019. évi Európai Uniós Egészségügyi Díjért folyó verseny egyes kategóriáiban. Idén olyan városok, civil szervezetek és iskolák nevezhettek be a díjra, amelyek az elhízás problémájának megelőzéséért és csökkentéséért küzdenek a 6–18 éves gyermekek és fiatalok körében. A nyertesek neve 2019. október 17-én kerül nyilvánosságra.

A korábbi években díjazott kezdeményezések az ebola elleni fellépéstől a vakcinázásig

Az Európai Egészségügyi Díj 2015-ben jött létre. Ebben az évben a díj témája az ebola volt. A rá következő években az antimikrobiális rezisztenciával, a vakcinázással, a dohányzás megelőzésével és a fiatalkori elhízással kapcsolatos kezdeményezésekkel lehetett (lehet) pályázni. A nyertesek az adott terület egy-egy példaértékű kezdeményezései.

A 2019. évi Európai Uniós Egészségügyi Díj hozzájárul a gyermekkori kóros elhízás elleni uniós cselekvési terv (2014–2020) céljaihoz

A cselekvési terv prioritási területeket határoz meg, és felvázolja a lehetséges intézkedéseket. Emellett javaslatokat tesz arra nézve, hogy miképpen lehet együttesen nyomon követni az előrehaladást.

Az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramnak is hasonló célkitűzései vannak, mint az idei Európai Uniós Egészségügyi Díjnak

Az Unióban sok fiatal nem táplálkozik megfelelően, márpedig ez befolyásolja a fejlődésüket és veszélyezteti az egészségüket hosszú távon. A 2019. évi Európai Egészségügyi Díj és a címben említett uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram célja, hogy megismertesse a gyerekekkel a helyes étkezési szokásokat, és ezáltal csökkentse az elhízás veszélyét.

Szeretné, hogy webináriuma megjelenjen az európai uniós egészségpolitikai platformon?

Ha szeretne segítséget kérni az európai uniós egészségpolitikai platform csapatától a webinárium közzétételében, kérjük, javaslatát a sante-hppatec [dot] europa [dot] eu (sante-hpp[at]ec[dot]europa[dot]eu) e-mail-címre küldje el.

További érdekes oldalak

Bevált gyakorlatok portálja

Az Európai Egészségügyi Díj a példaértékű kezdeményezéseket népszerűsíti az egészségügy témájában, a Bevált Gyakorlatok Portálja pedig azokat a bevett módszereket és eljárásokat gyűjti egybe, amelyeket az egészségfejlesztéssel, a betegségmegelőzéssel és a nem fertőző betegségek kezelésével foglalkozó irányítócsoport választott ki. Az irányítócsoportnak bárki benyújthatja megfontolásra a bevált eljárásait.