Direct la conținutul principal
Public Health

Planificarea pregătirii și reacției

Pregătirea face parte integrantă din cadrul de securitate sanitară al UE. Planificarea prevenirii, pregătirii și răspunsului constituie elemente esențiale pentru monitorizarea eficace a amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate, alerta precoce în cazul unor asemenea amenințări și combaterea lor.

Planul de prevenire, pregătire și răspuns al Uniunii

Regulamentul (UE) 2022/2371 prevede obligația Comisiei de a elabora un plan de prevenire, pregătire și răspuns al Uniunii.  Acesta va fi tehnic, prezentând dispozițiile operaționale pentru a sprijini statele membre în ceea ce privește pregătirea și răspunsul în cazul unei amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate, inclusiv în cazul rezistenței la antimicrobiene.

Scopul său este de a promova un răspuns eficace și coordonat la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate la nivelul Uniunii și al statelor membre/țărilor SEE.

Statele membre au sarcina de a colabora în cadrul Comitetului pentru securitate sanitară (CSS) și de a se coordona cu Comisia pentru a asigura, în măsura posibilului, o coerență cât mai mare cu planul Uniunii de prevenire, pregătire și răspuns.

În plus, planul va include elemente de pregătire la nivel interregional transfrontalier pentru a sprijini măsuri transfrontaliere multisectoriale aliniate de sănătate publică, luând în considerare capacitățile în materie de supraveghere, testare, urmărire a contacților, laboratoare, formare a personalului medical și tratament specializat sau terapie intensivă în regiunile învecinate.

Coordonarea în materie de planificare a prevenirii, pregătire și răspuns

În același timp, în temeiul Regulamentului (UE) 2022/2371, statele membre ar trebui să raporteze Comisiei cu privire la planificarea prevenirii, pregătirii și răspunsului la nivel național și, după caz, la nivel regional. Raportarea va cuprinde informații cu privire la următoarele:

  • punerea în aplicare a capacităților preconizate în temeiul Regulamentului sanitar internațional al OMS; 
  • acordurile de interoperabilitate între sectorul sănătății și alte sectoare critice;
  • elementele de guvernanță, capacitate resurse; 
  • planurile naționale de răspuns care acoperă răspunsul la epidemii; 
  • rezistența la antimicrobiene, infecțiile asociate asistenței medicale și alte amenințări transfrontaliere grave pentru sănătate; 
  • acțiunile întreprinse pentru a acoperi lacunele identificate;
  • după caz, elemente interregionale și intersectoriale transfrontaliere.

În plus, acțiunea UE de consolidare a pregătirii include exerciții periodice de testare a procedurilor prevăzute de planurile de pregătire ale UE și naționale.

În cadrul programului UE în domeniul sănătății, sprijinul este furnizat prin formare și simulări și prin facilitarea schimbului de experiențe, orientări și proceduri între țările din UE.

Acest lucru garantează faptul că autoritățile și instituțiile naționale pot lucra împreună cu Comisia și pot face schimb de informații în cazul unei crize cu evoluție rapidă.

Începând din 2003, Agenția Executivă Europeană pentru Domeniile Sănătății și Digital (HADEA) gestionează proiecte privind pregătirea și răspunsul.

Achizițiile publice comune de contramăsuri medicale: asigurarea unui nivel corespunzător de pregătire

Epidemia de gripă pandemică H1N1 survenită în 2009 a evidențiat o serie de deficiențe legate de puterea de cumpărare a țărilor UE și de accesul lor la vaccinurile și medicamentele care pot fi utilizate în cazul unei pandemii.

De aceea, Consiliul i-a solicitat Comisiei Europene să dezvolte un mecanism de achiziționare în comun a contramăsurilor medicale, care să sprijine accesul corect și echitabil la vaccinurile împotriva gripei pandemice și distribuirea acestora în viitor.

Comisia a aprobat Acordul privind achizițiile publice comune de contramăsuri medicale pe 10 aprilie 2014. Începând din iulie 2024, Acordul a fost semnat de 38 de țări, inclusiv toate țările UE și SEE, Albania, Bosnia și Herțegovina, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Serbia, Kosovo* și Regatul Unit.

Acordul prevede un mecanism voluntar care le permite țărilor participante și instituțiilor UE să achiziționeze în comun contramăsuri medicale (vaccinuri, medicamente antivirale, alte tratamente) pentru diferite categorii de amenințări transfrontaliere la adresa sănătății.

Acesta stabilește norme comune pentru organizarea practică a procedurilor comune de achiziții publice, și anume:

  • stabilește modalitățile practice de funcționare a mecanismului
  • definește procesul decizional pentru alegerea procedurilor
  • organizează evaluarea ofertelor și atribuirea contractelor.

Mecanismul caută să amelioreze capacitatea țărilor UE de a contracara amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății, precum și să ofere un acces mai echitabil la contramăsuri medicale specifice, să îmbunătățească securitatea aprovizionării și să asigure prețuri mai echitabile și condiții de achiziție mai bune.

O realizare majoră pentru sănătatea publică și pregătirea pentru amenințări transfrontaliere grave este semnarea de către Comisie și țările UE, în martie 2019, a unor contracte-cadru pentru producția și furnizarea de vaccinuri antigripale pandemice.

Achizițiile publice comune au fost, de asemenea, esențiale în combaterea pandemiei de COVID-19.

Sute de contracte cu o valoare totală de aproape 13 miliarde EUR asigură accesul a până la 36 de țări participante la materiale medicale esențiale și la terapii inovatoare, precum și la echipamente medicale și de protecție, în conformitate cu politicile UE privind testarea și vaccinarea.

Pentru cele mai recente informații privind achizițiile publice comune din cadrul acestui mecanism, consultați site-ul Autorității pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară.

*Această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovo.

Informații pe aceeași temă