Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Public Health

Δράση σε παγκόσμιο επίπεδο

Η ΕΕ δεν είναι η μόνη που αναγνωρίζει την απειλή της μικροβιακής αντοχής και αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Πολλές χώρες εκτός της ΕΕ, καθώς και διεθνείς οργανισμοί, αντιμετωπίζουν το εν λόγω ζήτημα. Η διεθνής συνεργασία αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου δράσης για τη μικροβιακή αντοχή. Πρόσφατες δηλώσεις της G7 (του Οκτωβρίου 2015, Ιουνίου 2015, Απριλίου 2016, Νοεμβρίου 2017 και Ιουνίου 2021) καθώς και δηλώσεις της G20 (του Μαΐου 2017, Οκτωβρίου 2018, Οκτωβρίου 2019, Νοεμβρίου 2020 και Σεπτεμβρίου 2021) καταδεικνύουν ότι οι διαστάσεις του προβλήματος απαιτούν ποιοτικό άλμα στη διεθνή ευαισθητοποίηση και συντονισμένη προσπάθεια παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και συμμετέχει στην εφαρμογή του παγκόσμιου σχεδίου δράσης του ΠΟΥ για τη μικροβιακή αντοχή.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) διαδραματίζει καίριο ρόλο στη στήριξη της κυβέρνησης, των παραγωγών, των εμπόρων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών στη θέσπιση μέτρων για την ελαχιστοποίηση της χρήσης αντιμικροβιακών και την πρόληψη της ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής. Ο FAO αναθεώρησε επίσης το σχέδιο δράσης του για τη μικροβιακή αντοχή 2021-2025.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE) αναγνωρίζει επίσης ότι η μικροβιακή αντοχή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, και προωθεί την υπεύθυνη και συνετή χρήση των αντιμικροβιακών για τη διατήρηση της θεραπευτικής αποτελεσματικότητάς τους τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Ο OIE συμβάλλει στην πρόληψη της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως μέσω διαφόρων δράσεων, και συγκεκριμένα μέσω της προώθησης της υπεύθυνης και συνετής χρήσης των αντιμικροβιακών ουσιών στην κτηνιατρική και της καλύτερης γνώσης και παρακολούθησης των ποσοτήτων αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούνται στη ζωοτεχνία.

Ο ΠΟΥ, ο FAO και ο OIE έχουν από κοινού ευθύνες για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και έχουν συστήσει την τριμερή συμμαχία για τη μικροβιακή αντοχή καθώς και γραμματεία για την εν λόγω συμμαχία. Η τριμερής συμμαχία FAO, OIE και ΠΟΥ για τη μικροβιακή αντοχή συνεργάζεται στενά με το UNEP για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης.

Με βάση τις συστάσεις της διοργανικής ομάδας συντονισμού του ΟΗΕ (IACG) για τη μικροβιακή αντοχή, τρεις δομές παγκόσμιας διακυβέρνησης για τη μικροβιακή αντοχή έχουν συγκροτηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της συγκρότησης: Η Παγκόσμια Ομάδα Ηγετών (GLG), η οποία συστάθηκε για να ενισχύσει την παγκόσμια πολιτική δυναμική και ηγεσία όσον αφορά τη μικροβιακή αντοχή, η ανεξάρτητη ομάδα αποδείξεων και η πλατφόρμα εταιρικής σχέσης.

Η Επιτροπή και άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), συνεργάζονται επίσης στενά με τις κυβερνήσεις και τους σχετικούς ειδικευμένους οργανισμούς των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νορβηγίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στο πλαίσιο της Διατλαντικής Ειδικής Ομάδας για τη Μικροβιακή Αντοχή (TATFAR).

Η Επιτροπή στηρίζει επίσης δραστηριότητες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων της μικροβιακής αντοχής με την προσέγγιση «Μία υγεία». Εδώ περιλαμβάνονται διάφορες επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καθώς και για την αξιολόγηση του κόστους της μικροβιακής αντοχής και του αντικτύπου των πολιτικών στην αγορά εργασίας και στην ευρύτερη οικονομία.

Επίσης, σε διεθνές επίπεδο, οι χώρες συνεργάζονται μέσω διακυβερνητικής ειδικής ομάδας για τη μικροβιακή αντοχή, η οποία υπάγεται στην επιτροπή του Κώδικα Τροφίμων.

Latest updates