Direct la conținutul principal
Public Health

Acțiuni la nivel mondial

UE nu este singura care recunoaște amenințarea reprezentată de rezistența la antimicrobiene (RAM) și care abordează această chestiune la cel mai înalt nivel politic. Multe țări din afara UE, precum și o serie de organizații internaționale, doresc să găsească o soluție în acest sens. Cooperarea internațională este un element-cheie al planului de acțiune privind rezistența la antimicrobiene. Recentele declarații ale G7 (octombrie 2015, iunie 2015, aprilie 2016, noiembrie 2017, iunie 2021) și ale G20 (mai 2017, octombrie 2018, octombrie 2019, noiembrie 2020, septembrie 2021) arată că amploarea acestei problematici necesită o mai bună sensibilizare internațională și un efort mondial comun la nivel de guvernanță.

La nivel mondial, Comisia colaborează îndeaproape cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și participă la punerea în aplicare de către OMS a Planului de acțiune global privind rezistența la antimicrobiene (RAM).

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) joacă un rol esențial în sprijinirea guvernelor, a producătorilor, a comercianților și a altor părți interesate în adoptarea măsurilor care pot contribui la reducerea la minimum a utilizării antimicrobienelor și la prevenirea dezvoltării RAM. FAO și-a revizuit, de asemenea, planul de acțiune privind rezistența la antimicrobiene (2021-2025).

Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) recunoaște, de asemenea, că RAM reprezintă o preocupare globală pentru sănătatea oamenilor și a animalelor și promovează utilizarea responsabilă și prudentă a antimicrobienelor pentru a menține eficacitatea terapeutică a acestora atât la animale, cât și la oameni. OIE s-a angajat să prevină RAM la nivel mondial prin diferite acțiuni, și anume prin promovarea utilizării responsabile și prudente a agenților antimicrobieni în medicina veterinară și o mai bună cunoaștere și monitorizare a cantităților de antimicrobiene utilizate în zootehnie.

OMS, FAO și OIE își partajează responsabilitățile în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene și au înființat Alianța tripartită privind RAM și un secretariat aferent. Alianța tripartită FAO-OIE-OMS privind RAM colaborează îndeaproape cu UNEP pentru a integra dimensiunea de mediu.

Pe baza recomandărilor Grupului ONU de coordonare interagenții (IACG) privind rezistența la antimicrobiene, au fost instituite/sunt în curs de instituire trei structuri de guvernanță globală privind RAM: grupul liderilor mondiali (GLG), instituit pentru a consolida impulsul politic mondial și poziția de lider în ceea ce privește RAM, grupul independent în materie de probe și platforma de parteneriat.

Comisia și alte instituții europene, printre care Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), cooperează, de asemenea, îndeaproape cu guvernele și agențiile specializate relevante din SUA, Canada, Norvegia și Regatul Unit în cadrul Grupului operativ transatlantic privind rezistența la antimicrobiene (TATFAR).

De asemenea, Comisia sprijină activitățile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a evalua impactul economic al RAM printr-o abordare de tipul „o singură sănătate”. Este vorba despre diverse opțiuni de politică pentru abordarea RAM, precum și despre evaluarea costurilor RAM și a impactului politicilor asupra pieței forței de muncă și asupra economiei în general.

De asemenea, la nivel internațional, țările cooperează în cadrul unui grup operativ interguvernamental privind rezistența la antimicrobiene, care raportează către Comisia Codex Alimentarius.