Κατά την κατάρτιση προτάσεων για την υγεία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής χρειάζονται στοιχεία για ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, όπως οι κοινωνικοί, οικονομικοί και διοικητικοί παράγοντες.
Η ΕΕ συγκεντρώνει δείκτες για πολλά από τα ζητήματα που περιγράφονται παρακάτω.
Δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης
Το 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Επόμενα βήματα για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον» [COM(2016)739]. Η ανακοίνωση αυτή περιγράφει τις πολιτικές που συμβάλλουν στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών, ειδικότερα, στον ΣΒΑ 3 για την εξασφάλιση υγιούς ζωής και την προώθηση της ευημερίας για όλους και σε όλες τις ηλικίες.
Το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέπτυξε το σύνολο δεικτών της ΕΕ για τους στόχους ΣΒΑ . Για τους σκοπούς της πρώτης έκθεσης παρακολούθησης των ΣΒΕ, επιλέχθηκαν οι ακόλουθοι 6 δείκτες για τον στόχο 3 σχετικά με την υγεία και την ευημερία:
- Προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση
- Προσωπική αντίληψη του ατόμου για την υγεία του
- Διάδοση του καπνίσματος
- Ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας χρόνιων ασθενειών
- Ποσοστά αυτοκτονιών
- Ανάγκες ιατρικής περίθαλψης που δεν καλύπτονται σύμφωνα με δήλωση των ιδίων των ατόμων.
Επιπλέον, δείκτες για άλλους ΣΒΑ έχουν επίσης αποδοθεί στον στόχο 3 ως «δείκτη πολλαπλών σκοπών» όπως:
- Ποσοστό παχυσαρκίας
- Άτομα που χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα
- Άτομα που χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα
- Οχλήσεις από θόρυβο
- Συγκέντρωση σωματιδίων.
Ορισμένοι από αυτούς τους δείκτες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των «ευρωπαϊκών βασικών δεικτών υγείας (ECHI).
Αξιολόγηση της προόδου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί την πρόοδο ως προς την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων στην ετήσια έκθεση παρακολούθησης των ΣΒΑ. Η πρώτη έκθεση παρακολούθησης της προόδου ως προς την επίτευξη των ΣΒΑ στο πλαίσιο της ΕΕ το 2017 είναι διαθέσιμη μαζί με διάφορα πρόσθετα εργαλεία για την αξιολόγηση της κατάστασης στην ΕΕ.
- Η προσέγγιση της ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη
- Επισκόπηση της Eurostat σχετικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης
- Βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση: επισκόπηση της προόδου προς την επίτευξη των ΣΒΑ στο πλαίσιο της ΕΕ
- ΑΕΠ και άλλα θέματα
- Η οικολογική διάσταση του Ευρωπαϊκου Εξαμηνου
- Παγκόσμια υγεία
- Μέτρηση της απόστασης από τους επιμέρους στόχους των ΣΒΑ: έκθεση προόδου των χωρών του ΟΟΣΑ (Ιούνιος 2017)
Ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων
Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων στοχεύει στην επίτευξη μιας πιο κοινωνικής και δίκαιης Ευρώπης και αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σκέλος για τη δημόσια στήριξη/την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη περιλαμβάνει δείκτες για την υγειονομική περίθαλψη:
- Ανάγκες ιατρικής περίθαλψης που δεν καλύπτονται, σύμφωνα με δήλωση των ιδίων των ατόμων
- Ιδιωτικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης
- Έτη υγιούς ζωής στην ηλικία των 65.
Βλ. επίσης τους κοινωνικούς δείκτες της ΕΕ και το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης (ΚΠΑ) για την υγεία.
Δείκτες της ΕΕ για την υγεία των νέων
Η στρατηγική της ΕΕ για τη νεολαία καθορίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας για το διάστημα 2010-2018. Στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών για νέους ανθρώπους και στην ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής τους στην κοινωνία. Επίσης, διασφαλίζει ότι τα ζητήματα που αφορούν τους νέους θα λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση, την υλοποίηση και την αξιολόγηση πολιτικών και δράσεων που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους νέους, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση ή η υγεία και ευημερία.
- European Youth Monitor (ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης της νεολαίας)
- Έκθεση της ΕΕ για τη νεολαία
- Σύσταση της Επιτροπής, της 20ής Φεβρουαρίου 2013, με τίτλο «Επένδυση στα παιδιά: σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας»
Δείκτες ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και μέτρα που αναφέρουν οι ασθενείς
Το σχέδιο για τους δείκτες ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης (HCQI), που υλοποιείται υπό την ηγεσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ως στόχο τη μέτρηση και τη σύγκριση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας σε διάφορες χώρες. Οι βασικοί τομείς είναι:
- Πρωτοβάθμια περίθαλψη
- Εντατική νοσηλεία
- Φροντίδα ψυχικής υγείας
- Φροντίδα για τον καρκίνο
- Ασφάλεια των ασθενών
- Ανταπόκριση και εμπειρίες ασθενών
Κατά κανόνα, η επιτυχία της υγειονομικής περίθαλψης εκτιμάται με βάση τα ποσοστά επιβίωσης, ή τα ποσοστά της θεραπείας μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής αγωγής. Αυτό τείνει να συγκαλύπτει σημαντικές διαφορές, που προκύπτουν μόνο κατά την εξέταση των αποτελεσμάτων και εμπειριών που αναφέρουν οι ίδιοι οι ασθενείς.
Η έρευνα για τους δείκτες που αναφέρουν οι ασθενείς, την οποία διεξάγει ο ΟΟΣΑ (Παρίσι) με την υποστήριξη της Επιτροπής, θα καλύψει σημαντικά κενά πληροφόρησης και θα αναπτύξει μια πτυχή των επιδόσεων του συστήματος υγείας που έχει ως επίκεντρο τον ασθενή.
Καταβάλλονται προσπάθειες για την επίσπευση της υιοθέτησης και κοινοποίησης δεικτών που αναφέρουν οι ασθενείς σε συγκεκριμένες ασθένειες (καρκίνος του μαστού αντικαταστάσεις ισχίου και γονάτου και ψυχική υγεία) και για την εκπόνηση μιας νέας διεθνούς έρευνας για τους ασθενείς (η οποία θα εστιάζει σε σύνθετες χρόνιες παθήσεις που αντιμετωπίζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη).